Nyheter Backpacka på Balkan

Alla artiklar

Backpacka på Balkan

Balkanhalvön är ett av Europas mest underskattade områden och här finns mycket att upptäcka för den nyfikne resenären. Befolkningen är otroligt vänlig, naturen sagolik och historien fängslande.

Att ta sig till Balkan

Det går att hitta bussar som går ner till Balkan, men det snabbaste och oftast mycket billigare alternativet är flygbolaget Wizz Air som flyger från flera svenska städer ner till de flesta av västra Balkans länder. Om du inte bestämt var du vill påbörja att backpacka på Balkan ännu kan du söka efter flyg från din närmsta flygplats och sedan välja ”överallt” som destination. Då får du en överblick om vart det är billigast att flyga till.

LÄS MER: Söktips och verktyg – Sök överallt

Vart du ska åka

1. Albanien

Ska du backpacka på Balkan är det bra att veta att Albanien har en lång kust med fantastiska stränder. Vill du ha sol och bad kan du åka till Vlora, Dürres eller Saranda – här kan du även kan ta en dagsutflykt till den iskalla vattenkällan Syri i Kaltër. Lockar ett uråldrigt fort med 360 graders utsikt över staden och närhet till att vandra i fantastiskt vackra Theth bör du även passa på att besöka staden Shkodra som ligger strax intill gränsen till Montenegro.

Vit sandstrand i Albanien

2. Bosnien-Hercegovina

Ett besök till den gamla staden i Mostar är ett måste om du ska backpacka på Balkan. Här kan du promenera runt på kullersten i slingriga gator samt titta på när de lokala pojkarna hoppar i floden från den 24 meter höga bron Stari Most. Missa inte att besöka Koski Mehmed-moskén som inte bara är vacker utan även bjuder på den kanske bästa utsikten över gamla stan och bron. Från Mostar kan du ta en dagstur till Blagaj där du kan beskåda den historiska samlingslokalen som ligger intill floden Bunas källa. Ett besök i huvudstaden Sarajevo där du kan ta en guidad tur för att lära dig om stadens historia är även ett måste.

Blagaj i Bosnien

3. Kosovo

Ska du backpacka på Balkan, missa inte Kosovo! I huvudstaden Pristina är befolkningen måna om att hålla sig uppdaterade med det senaste. Om en ny maträtt eller drink blir trendig är de snabba med att snappa upp det och erbjuda det på sin meny. För att uppleva sagolik natur ska du bege dig ut till Rugova.

Nationalparken Rugova

4. Kroatien

Kroatien är ett av Balkanhalvöns populäraste resmål och det är lätt att förstå varför. En kust med kristallklart vatten och gamla städer med orangea taktoppar som får dig att känna dig som om du befinner dig i George R.R. Martins fiktiva värld Westeros. Men det är inte bara havet som är ilande blått, utan i detta land finns även några av Europas vackraste parker – Plitvicesjöarna och Krka. Ett av de bästa sätten att resa i Kroatien är via båt, då landet har över 700 öar.

LÄS MER: 10 saker du inte får missa i Kroatien och Istrien

Plitvicesjöarna i Kroatien

5. Makedonien

Den förmodligen bästa platsen att besöka i Makedonien är staden Ohrid som ligger vid Ohridsjön. Denna stad är en av de äldst bosatta områdena i Europa. Här kan du vandra runt i timmar och utforska den antika teatern och flertalet gamla katedraler. Den kanske mest igenkända och dessutom med den bästa utsikten är Sankt Johannes Kyrka. Fortsätter du på en av stigarna bakom kyrkan kommer du fram till ett flertal olika stränder – det är bara att välja och vraka!

Sankt Johannes kyrka i Makedonien

6. Montenegro

Gamla stan i Kotor är väl värt ett besök. Sätt ditt alarm tidigt så att du kan börja vandra upp mot St John’s fästning innan solen gått upp. Väl där kan du nämligen njuta av soluppgången bakom bergen bortom Kotorbukten. För dig som gärna vandrar i berg och vill njuta av ett dopp i en vacker insjö, rekommendar vi nationalparken Durmitor samt sjön Piva. Du finner även vackra utsikter runt Shkodërsjön (mellan Albanien och Montenegro), som den hästskoformade sjön på bilden nedanför.

LÄS MER: 7 okända men otroligt vackra städer i Europa

Shkodërsjön, mellan Albanien och Montenegro

7. Serbien

I Serbien finns det en hel del historia att lära sig om och upptäcka. Om du ska backpacka på Balkan, passa på att ta en gratis guidad tur genom Belgrad där en passionerad lokalbo tar dig och andra runt staden och berättar om dess historia samt om Serbiens kultur. I slutet av turen ger du så mycket dricks du kan eller vill betala. Missa inte den pittoreska och väldigt mysiga staden Novi Sad i norra Serbien. Om du föredrar natur över stad bör du bege dig till den otroligt imponerande nationalparken Tara, belägen vid bergen som gränsar mot Bosnien, eller de udda stenformationerna i Davolja Varos, som betyder Djävulens stad.

Belgrad, Serbien

Hur du tar dig runt på Balkanhalvön

Vill du först och främst uppleva kusten är det en riktig upplevelse att ta dig runt med båt. Du kan antingen ta de färjor som går mellan de större kuststäderna eller åka med en anordnad tur som besöker olika destinationer längs med Balkankusten. Annars är det vanligaste och kanske enklaste sättet att ta dig runt via buss. Bussarna är för det mesta moderna och bekväma, men var inte sen med att beställa din biljett då de ofta blir fullbokade.

Att ta sig runt på Balkanhalvön

Valuta

Alla länder på Balkan har olika valuta, men på de flesta ställena tar de mer än gärna emot Euro istället. Så strunta i att växla till dig olika valutor och se till att ha med dig extrakontanter i Euro och ta i så fall hellre ut kontanter ur bankomaterna. Ta dock inte ut för mycket då du inte kan använda dig av de olika valutorna i andra länder. Var beredd på att betala kontant oftare än med kort. Kolla alltid med din bank hur mycket de tar betalt när du tar ut kontanter i utlandet.

Informationen i artikeln är korrekt per 29/12/2016 och är erhållen från respektive lands ambassadhemsida. Kontrollera alltid den senaste informationen på ambassadens hemsida innan du bokar en resa.

Skyscanner är en resesökmotor som hjälper dig att få dina pengar att räcka längre vid bokning av flyg, hotell och hyrbil.

Karta