Nyheter Ät & utforska: De bästa mat-destinationerna i Italien

Alla artiklar

Ät & utforska: De bästa mat-destinationerna i Italien

Det finns bokstavligen hundratals otroliga platser runt om i Italien där du kan tillfredsställa dina smaklökar på en nivå som du kanske inte tidigare trodde var möjlig. Men vilka är de bästa mat-destinationerna i Italien? Alla regioner har ju sin specialitet. Här är platserna i Italien vi skulle åka till.

Hämta Skyscanner-appen

1. Ät pasta Carbonara i Rom

Huvudstaden Rom är ett måste att besöka i Italien och inte minst för dess mat. När du väl befinner dig i staden se till att beställa in en stor skål med pasta carbonara. Denna underbara rätt med färska ägg, parmesan och italiensk skinka är det som gör Rom till en av de bästa mat-destinationerna i Italien. När du ändå är där, se till att se Colosseum, Fontana Di Trevi, Pantheon och Piazza Navona. För att bara nämna några av de många sevärdheter som finns att upptäcka i denna vackra och historiska stad.

Hitta billiga flyg till Rom Hitta hotell i Rom
Colosseum i Rom

2. Frossa i Tiramisu i Venedig

Staden Venedig är legendarisk på så många sätt. Att besöka en stad som flyter på vatten, bara det är ju något utöver det ovanliga. Men visste ni att man även kan äta otroligt gott i Venedig. Och vad som framförallt gör Venedig till en av de bästa mat-destinationerna i Italien är dess Tiramisu. Det är härifrån denna underbara dessert kommer med sin krämiga mascarpone och starka espresso. Väl på plats spana även in Gallerie dell’Accademia, alla vackra kyrkor och ta såklart en tur med gondolen.

Hitta billiga flyg till Venedig Hitta hotell i Venedig
Vy över Venedig.

3. Vräk i dig världens bästa pizza i Neapel

Neapel hör helt klart till en av de bästa mat-destinationerna i Italien och är, i korta ord beskrivet, ett paradis för alla matälskare. Du känner väl till att den världsberömda italienska pizzan uppfanns här! Bara en sådan sak! Eller ja, det finns vissa diskussioner kring detta, men oavsett deras ”Pizza Margherita” med färsk mozzarella och basilika-blad skulle få tack nej till. Den är gudomlig!

Staden i sig brukar antingen gå rakt in i folks hjärta eller väcka en mer motbjudande känsla. Stämningen är livlig, gatorna bökiga, men här finns även ett intressant arkeologisk museum, katakomber och många, många utmärkta och prisvärda restauranger.

Hitta billiga flyg till Neapel Hitta bra och billiga hotell i Neapel

4. Sippa på Limoncello på Amalfikusten

I närheten av Neapel, ligger vackra Amalfikusten med sina branta klippor och kristall-blåa hav. Förutom att detta är en av de vackraste platserna i Italien kvalar även kusten in på listan över de bästa mat-destinationerna i Italien. Det finns många olika små byar att utforska såsom Sorrento, Positano, Atrani, Ravello och Amalfi såklart och alla har de lokala restauranger som lockar med sina välfyllda menyer. Vårt bästa tips när du väl är här, se till att smutta på ett litet glas limoncello. Antingen före eller efter maten. Denna fräscha alkoholhaltiga dryck är gjord av de fantastiska citroner som växer här.

Hitta billiga flygbiljetter till Neapel Hitta hotell i Amalfi

5. Njut av en köttbit i Florence

En annan av de bästa mat-destinationerna i Italien är ju självklart Toscana och Florens. Här är det svårt att veta var man ska börja, när det kommer till att smaka på olika lokala och fantastiska rätter. Det finns så många av dem. Men är du köttätare, är en riktig klassiker den florentiska biffen. Och till det några röda viner från Chianti. Du kommer att bli fullproppad och lycklig.

I Florens finns dessutom så vacker konst att titta på överallt och ståtliga byggnader.

Hitta billiga flyg till Florens Hitta bra hotell i Florens
Vy över Florens.

6. Tillfredsställ dina smaklökar i San Gimignano

En annan stad i Toscana som kvalar in bland de bästa mat-destinationerna i Italien är San Gimignano som har tagit till sig olika influenser från närregionen och skapat ett rikt kök med många utmärkta specialiteter. En av dem är Coniglio Alla Vernaccia, som är tillagat på kaninkött. Men är du inte upplagd för sådant finns många andra gudomliga rätter på menyn att njuta av. För att inte tala om alla viner.

Hitta billiga flyg till Florens Hitta billiga hotell i Florens

7. Pröva Mondeghili i Milano

Milano i norra Italien är känd för sin modemedvetenhet, men här vet man också hur man rör om i grytorna. En lokalrätt som vi fallit för är ett slags italienska köttbullar som heter Mondeghili och är otroligt goda.

Väl i Milano se även till att spana in katedralen, shoppinggallerian Vittorio Emanuele II och Santa Maria della Grazie, där du kan se Leonardo da Vinci’s “Sista måltiden”.

Hitta billiga flygbiljetter till Milano Hitta hotell i Milano

8. Smaka på lavarello vid Comosjön

Inte så långt från Milano hittar du Comosjön med sina vackra byar i närheten såsom Tremezzo, Varenna, Bellagio, Como och Bellano. När du väl är här, se till att beställa in ”lavarello”, som är en sötvattenfisk som finns just här i sjöarna i norra Italien. Flera restauranger, framförallt i Como och Bellagio, har denna fisk på menyn, bland mycket annat välsmakande för magen.

Hitta billiga flyg till Milano Boende vid Comosjön

9. Smutta på vin i Orvieto

Orvieto är en av de där fantastiskt vackra byarna i Italien som liksom ser ut att hänga från en klippa och som man blir rädd för att ska falla omkull nästan när som helst. Men så är aldrig fallet. Vad som gör att Orvieto är ett måste bland mat-destinationerna i Italien är dess viner.

Spana även in den 800 år gamla katedralen och Torre del Moro, som är stadens klocktorn och erbjuder underbara vyer över det vackra landskapet.

10. Ät alldeles för mycket Gnocchi i Verona

Vad du däremot se till att äta när du är i Verona är stadens gnocchi. Även om denna potatisrätt inte uppfanns här så har gnocchi blivit en berömd rätt i staden. Under festivalen Venerdì Gnocolar, som sträcker sig tillbaka till 1800-talet, kan du prova alla möjliga sorter av gnocchi. Fler än du trodde att det fanns.

Dessutom är Verona en väldigt vacker stad i sig att besöka oavsett om du vill se Julias balkong eller inte.

Hitta billiga flyg till Verona Hitta hotell i Verona

11. Kalasa på pesto i Cinque Terre

En region som blivit allt mer populär i Italien och som även utmärker sig bland mat-destinationerna i Italien är Cinque Terre, de fem byarna, som innefattar Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore. Alla har sin egen charm och helt fantastiska vyer över Medelhavet. Och det bästa av allt, här kan du äta godaste peston i Italien, enligt oss. Ja, det till och med berättas att peston föddes här. Närmsta flygplats är Pisa.

Hitta billiga flygbiljetter till Pisa

12. Tanka dig med cannoli på Sicilien

Siciliansk mat är nästan ett kapitel för sig, vilket gör denna omtalade ö till en stjärna bland alla mat-destinationer i Italien att upptäcka. Det finns en hel uppsjö av välsmakade rätter att prova här, men gillar du sött, ska du absolut inte missa öns cannoli. Dessa tubliknande, friterade bakverk, fyllda med söt kräm, är sjukt goda. Du har väl sett hur besatt Tony Soprano är i dessa i maffia-serien Sopranos.

Hitta billiga flyg till Palermo Hitta hotell i Palermo

Läs mer:

Uppstickaren Montenegro – 5 platser du måste besöka

5 orsaker att åka till Tirana

Topp 7 saker att göra i Buenos Aires

Skyscanner är en resesökmotor som hjälper dig att få dina pengar att räcka längre vid bokning av flyg, hotell och hyrbil.