Nyheter Avkoppling och ro – de bästa spaupplevelserna

Alla artiklar

Avkoppling och ro – de bästa spaupplevelserna

Ge dig själv tillåtelse att bara vara, att inte tänka eller oroa dig för något utan bara leva dig in i nuet. Det är dags att lämna stressen från förra året och kliva in i det nya med ro och glädje. En av svenskarnas favoriter för att koppla av är spa. Några av de bästa platserna för en spaupplevelse ligger dessutom lagom nära Sverige. Ett mer perfekt sätt att påbörja det nya året får man leta efter.

Du behöver alltså inte ens stressa med lång planering, packning eller sitta på ett flyg i flera timmar. Bara packa en liten väska med handbagage och bege dig till ett av grannländerna eller åk norrut i Sverige istället. Det finns massvis med spaupplevelser att njuta av – från energibalanserade behandlingar till terapi i mineralrika varmvattenpooler. Du kan välja att mysa i en stuga, omringad av snö och natur, bo med norrsken precis utanför dörren, eller njuta av lyxiga behandlingar mitt i storstaden. Om du är ute efter naturliga behandlingar utan kemikalier eller holistiska upplevelserhar vi alternativ också för det.

Hotel & Spa Resort Järvisydän – Rantasalmi, Finland

Detta är ett spa som är byggt endast med naturligt material, så som stenar och trä. Här finns fem olika typer av finsk bastu och du får dessutom en sjöutsikt på köpet över Finlands största sjö. Det läkande vattnet är taget från omgivningarna och även energin är miljövänlig solenergi. För dig som vill koppla av i naturen, bort från stadslivet, är detta ett perfekt val.

Du kan ta yoga lektioner, så som hot yoga, för att komma i balans och göra dig av med gifter i kroppen. Hot yoga har också bevisats vara bra för rörlighet och hjälpa problem med leder. Det finns en infraröd bastu, bubbelpool utomhus, en pool särskilt för barn och hammam behandlingar. Om blir sugen kan du dessutom åka skridskor utanför Spat på Saimaa sjön.

Boendet

Det är perfekt för par och familjer men även om du vill åka på spa och koppla av för dig själv. Du kan hyra en hel villa med som rymmer upp till 10 personer. Villorna är utrustade med egen bastu och bubbelpool. Du kan boka en svit som har stora fönster och utsikt från sovrummet eller bo in en mysig stuga. Om du bokar på nätet får du dessutom en välkomstdrink när du kommer fram. Om man skulle ge poäng för mysfaktor får det här spaet 100/100.

Bra att veta

Det tar bara en timme att flyga hit från Stockholm och 1,5 timme från Malmö. Lake Spa är stängt mellan den 7-16 Januari. Om du ska boka behandlingar, gör det i förväg innan du kommer fram.

Camp Ripan – Kiruna

Detta är också ett spa med fokus på naturliga behandlingar i en väldigt speciell omgivning. Här har du nämligen nära till norrsken och det finns många aktiviteter som du kan njuta av efter eller innan din spa behandling. Spaet är byggt av naturliga material från omgivningarna i Lappland, så som trä och sten för att vara så miljövänligt som möjligt. Möblerna är gjorda av hållbart material och även vattnet är rikt på mineraler och bra för kropp och själ. Maten och vinet kommer från lokala råvaror och är ekologiska. .

Det som gör spaet speciellt, förutom fokusen på det naturliga, är att du får ta del av den samiska kulturen. Du kan bland annat boka aktiviteter så som samisk matlagning och gå på en samisk överlevnadstur. En annan upplevelse är att ta en norrskentur med samisk middag. Du kan också ta del  av andra aktiviteter så som norrskensjakt och turer med snöskoter och renar.

Aurora Spa

Det finns många behandlingar att välja mellan och du behöver inte oroa dig för kemikalier. Till exempel stävbehandlingen är byggd på äldre svenska, tornedalska och samiska läketraditioner. Du masserar då in ansikte och händer med kaffeskrubb och tar ett fotbad med enbärssalt och citron. Detta är bara en liten del av vad som ingår i ritualen med den är härlig och unik. Du kan njuta av avslappningsmassage, ansiktsbehandlingar och massage med varma stenar. Det finns en pool inomhus och varma pooler utomhus.

Bra att veta

Camp Ripan ligger bara 15 minuter med bil från Kirunas flygplats. Det tar en och en halv timme att flyga från Stockholm och 3,5 timme från Malmö. Även om flygtiden från Malmö är längre, är du fortfarande inte långt hemifrån. Aurora Spa är öppet alla dagar mellan 12-22.00 och för barn är det öppet mellan 12.00-16.00.

Arctic Bath – Lappland

Har du någonsin varit på ett flytande spa eller ett spa som står fastfruset på sjön under vintern? Nu kan du ta chansen och du behöver inte åka långt på upplevelsen heller! Arctic Bath i Lappland är byggt på naturliga material med en spaanläggning ute på sjön. På vintern fryser denna till is och du är omringad av en spektakulär omgivning.

Mitt i naturen får du lugnet som du vill ha på ett spa. Inte nog med att spabehandlingar är avslappnande men naturen hjälper så klart till med sin läkande effekt. Stugorna har flytande (eller frusna) gångvägar som leder till spaet på sjön och du kan njuta av både varmvatten och kallvatten bad.

Det lilla extra

Det finns en behandling som heter “Bespoke Crystal Healing” massage och är en del av varför detta spaet är unikt. Det går bortom det vanliga och traditionella och fokuserar på djup läkning av sinnet och själen. Du bor i en modern miljö vilket passar perfekt om du tycker om natur men också lite mer hotell känsla. Du kan bo i en stuga mitt på sjön eller välja någon av de stugor som finns på land. Stugorna är utrustade med en plats för meditation, en spa bar, bad och är mitt ute i grönskan.  

Bra att veta

Det här är en lyxigare upplevelse och det är rätt mycket dyrare en ett vanligt spa. Om du bestämmer dig dock för att ha en “once in a lifetime experience”, är detta en spa upplevelse i egen klass. Flyget hit tar ungefär en timme och tjugo minuter från Stockholm och en timme från Malmö.

Palanga Spa Luxury – Litauen

Det finns närmare hundra behandlingar på detta lyxiga spa vilket gör att du garanterat hittar något som passar dig. Du kan boka till exempel boka in en undervattensmassage eller njuta av en romantisk behnadling för två. Spaet fokuserar också på att använda naturliga ämnen, fria från kemikalier. I poolerna används naturligt vatten och inredningen består bland annat av kvartsit och ceder samt olivträd.

Unika och läkande behandlingar

I den romantiska behandlingen börjar du och din partner med att ta ett varmt bad och får ett glas bubbel. Ni njuter sedan av en fullkropps skrubb behandling med eteriska oljor och får en helkroppsmassage tillsammans. Eller varför inte addera massage specifikt för ögonregionen? Detta är särskilt effektivt för att ta bort svullnader och ge området runt ögonen näring och kärlek. Det finns också behandlingar så som en havssaltsbehandlingen. Havssaltsbehandlingen inkluderar en fullkropps skrubb och du blir sedan omlindad i havssalt med näringsrika ämnen och oljor.  Det erbjudes även en särskild behandling med mineralvatten som ger läkande effekter för kroppen.

Bra att veta

Spaet är öppet mellan 09.00.22.00 dagligen. Simbassänger och badhus är öppna mellan 08.00-22.00 och för barn upp till 14 år mellan 08.00-17.00. Flyget tar tre timmar från Stockholm eller Göteborg.

Akasha Holistic Wellbeing Spa – Amsterdam

Mitt i en av de mysiigaste europeiska städerna kan du njuta av spa behandlingar som är fokuserade på holistisk hälsa. De har till exempel en behandling med vindruvor som ger dig en rejäl dos antioxidanter. Detta ger dig en strålande hy och ger nytt liv och näring åt huden. Akasha Holistic Spa är det enda spaet i Amsterdam som erbjuder en Watsu pool där du kan njuta av skräddarsydda behandlingar i vattnet.

Från Shiatsu till Chakra massage

Du kan ta en chakra balanserande massage (balans av energier i kroppen) som hjälper dig att känna dig mer “hemma” med dig själv. Det hjälper även vid stress, depression och ångest. Dessutom kan du ta del av Watsu som är en vattenbaserad behandling där du flyter. Om inte det är tillräckligt så finns det också Shiatsu massage som är en japansk massage. Detta hjälper dig att bli mer avslappnad och göra dig av med stress och oro. En spännande behandling är också “Ocean Deep Recovery” som tar hjälp av infraröd värme och en magnesium samt havssalt omlindning.

Bra att veta

Spaet har öppet mellan 06.30-22.00 dagligen. För barn mellan 3 och 14 år är det öppet mellan 10.00-11.30 och mellan 14.00-15.30. Du måste vara över 16 år för få tillgång till gym och aktiviteterna här. Det är mer fokuserat på upplevelser för vuxna. Flyget till Amsterdam tar ungefär två timmar från Stockholm men det finns också flyg från flera andra flygplatser i Sverige.

Villa Spa, Villa Kennedy – Frankfurt

Uppkallat efter presiden John F. Kennedy (tack vare hans besök här år 1963) hittar du Villa Spa med tre våningar. Det stora spa-området ligger på översta våningen med tillgång till separata bastun för män och kvinnor samt inomhuspooler. Här kan du ta del av behandlingar så som “Anti-Age Renew Body Ritual”, massagebehandlingar. Deras massage sägs vara extra härlig tack vare de uppvärmda massagesängarna. Spaet är känt för att ha en särskild teknologi för huden och “The Organic Pharmacy”. Du hittar äevn yoga klasser och pilates klasser som är väl omtalade.

Omtanke

Här hittar du romantik i form av massage, champagne och avkoppling för två. Det finns även speciella paket för nygifta turturduvor. Ni får ansiktsbehandling, jordgubbar doppade i choklad och ett romantiskt inrett rum. Det som också gör spaet lite unikt är att det finns ett spa för barn. Här kan mindre barn och tonåringar få massage, manikyr, pedikyr och ansiktsmask.

Bra att veta

Att flyga hit tar ungefär två timmar från Stockholm och 1,5 timme från Köpenhamn. Spaet har öppet mellan 06.30-22.00 dagligen.

Karta