Nyheter 8 Medelhavsdestinationer du inte får missa

Alla artiklar

8 Medelhavsdestinationer du inte får missa

Behöver du lite sol? Vi har plockat fram våra Medelhavsfavoriter för en perfekt sista minuten-resa!

Medelhavet är mångas förstahandsval när det kommer till semester, och det är inte svårt att förstå varför.

Gyllene stränder, intensivt solsken och mängder med städer, turistorter och landskap för alla smaker att välja bland – här finns de ultimata sommardestinationerna.

1. Cadiz, Spanien

Orättvis ignorerad av turisterna trots att den är en av Andalusiens (och kanske även Spaniens) vackraste städer (och provinser). Från den stora stranden kan du njuta av en dramatisk utsikt över stadens färgglada byggnader och den gula katedralen. Låt dig hänföras av de trånga och kullerstensbelagda gränderna där du hitta flera trevliga platser att slå dig ner på och avnjuta skaldjurstapas och insupa historien. Flyg till Sevilla som ligger drygt 135 kilometer från Cadiz.

2. Cinque Terre, Italien

Den Italienska Rivierans ”fem byar” Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore ligger alla dramatiskt belägna på Liguriens klippor som sträcker sig ut i Medelhavet. Om du gillar fantastisk italiensk mat, en tillbakalutad livsstil och stränder kommer dessa vackra terracottabyar att göra dig lycklig. Här finns också fantastiska vandringsupplevelser. Du tar dig enklast till Cinque Terre med flyg till Pisa.

3. Mallorca, Spanien

Balearerna (och i synnerhet Mallorca) har tack vare sitt läge alltid varit en given favorit bland turister som söker intensiv sommarsol. Här finns stora stranddestinationer som Alcudia och Palma Nova och traditionella fiskebyar som Cal Figuera. Om du tar en tur mot inlandet kan du upptäcka en riktigt vacker landsbygd med både vingårdar och fridfulla olivodlingar.

4. Dubrovnik, Kroatien

Bakom murarna döljer sig en labyrint av marmorgator och barock arkitektur. Den som tar sig utanför murarna kan hitta flera fina stränder och öar att utforska. Missa heller inte att ta spårvagnen upp i bergen för att beundra det djupblå vattnet och det idylliska läget.

5. Korsika, Frankrike

Korsika har undvikit att överexponera sig som andra Medelhavsöar och har på så sätt lyckats behålla en känsla av individualitet. Ön har några av Europas bästa stränder och en hänförande natur. Även om ön tillhör Frankrike skiljer sig Korsikas kultur från fastlandet.

6. Algarve, Portugal

300 solskensdagar om året. God mat. Trevliga invånare. Gyllene stränder vid karga klippor. Ja, detta må vara stället där dina åldrande släktingar tar sin golfsemester varje år men Portugals södra kust bjuder på betydligt mer än bra golfbanor. Hyr en bil och utforska de många byarna med vitkalkade hus och de trevliga fiskebyarna där du kan äta riktigt gott. Närmaste flygplast är Faro.

7. Adriatiska kusten, Montenegro

Montenegros stränder gör landet till en av de snabbast växande turistdestinationerna i Europa. Besök staden Kotor eller klättra upp till det närliggande fortet för en otrolig utsikt över staden och marinan. Alternativt kan du ta dig längre ner för kusten och tillbringa en heldag på stranden vid Sveti Stefan som har förvandlats från fiskeby till lyxig turistort. Du tar dig enklast till Montenegro med flyg till Podgorica.

8. Kreta, Grekland

Kretas 1000 kilometer kust gör detta till Greklands största ö och en otroligt populär plats att besöka – med all rätt! Ön är väldigt mångsidig med fina stränder och stora bergsmassiv. Städerna Chania och Rethymnon är kända för sin charmiga Venetianska arkitektur och utanför öns huvudort Heraklion hittar du ruinerna av det gamla Minoiska templet Knossos.

Karta