COVID-19 (Coronavirus) kan påverka dina resplaner. Vart du än är på väg hittar du de senaste rekommendationerna här.

Nyheter Resetips 8 fantastiska resmål att besöka på Balkan

Alla artiklar

8 fantastiska resmål att besöka på Balkan

Från Split till Sarajevo, Makedonien till Montenegro. Resebloggaren ”The Blonde Gypsy” tipsar om 8 fantastiska resmål att besöka på Balkan. Hon blev kär i denna innehållsrika region i östra Europa vid första ögonkastet och har sedan dess haft ett rätt så stadigt förhållande till området.

Resmål på Balkan: från Adriatiska havet till de relativt outforskade Dinariska alperna, denna ofta bortglömda region har verkligen allt till halva priset i jämförelse med andra liknande platser i övriga Europa.Under de senaste åren har området fullkomligen exploderat som turistdestination när folk äntligen satt deras tvivel åt sidan och sett östra Europa för vad det är: en av Europas största skatter.

1. Belgrad, Serbien

Ett intressant resmål på Balkan är Belgrad i Serbien. Vibrerande är inte ett tillräckligt starkt ord för att beskriva stämningen i stan. Det är sant att du kan hitta en fest vilken dag som helst under veckan och med lager av lager av historia, från antik till modern, finns det ingen brist på kulturella saker att se och göra. Belgrad som är i ständig förändring håller på att förvandlas till en av de coolaste städerna i Europa.

Belgrad, Serbien

2. Sarajevo, Bosnien och Hercegovina

Det finns kanske ingen annan stad i den här regionen som värmer mitt hjärta så mycket som Sarajevo. Öst möter väst är det enklaste sättet att beskriva dess estetik och stämning, men hur staden får dig att känna på insidan när du går på dess gator och dricker kafa på ett av dess mysiga kaféer är en stor orsak i sig att boka din biljett.

Sarajevo

3. Kotor, Montenegro

Inbäddad i Kotor-bukten söderut med svepande bergsvyer, Kotor är en av de mest magiska städerna längs Montenegros adriatiska kust och ett utmärkt resmål på Balkan. Dess medeltida stadsdelar blir rätt så fullpackade i juli och augusti, men till stora delar har Kotor behållit sin autentiska charm.

Kotor i Montenegro

4. Split, Kroatien

Det finns antika ruiner över hela Europa, men det finns ingen annan plats som du kan vara en del av dem som i Split – det vill säga om du tillbringar största delen av din tid innanför de 1600 år gamla murarna av Diocletians palats. Traditionellt har Splits hamn varit känd som platsen varifrån du startar för att utforska de intill liggande dalmatiska öarna, men på senare år har staden blommat upp och förvandlas till ett eget resmål på Balkan i sig värd att tillbringa flera dagar i och inte bara ett par timmar. Utöver alla nya restauranger och glammiga ställen att bo på, lockar även närheten till nationalparken Krk och berget Mosor.

Split i Kroatien

5. Plodiv, Bulgarien

Plovdiv i Bulgarien sägs vara den äldsta fortsättningsvis befolkade staden i Europa, vilket kan vara svårt att helt och fullt ta in förrän du tar dig upp till den romerska amfiteatern Philippopolis från 100-talet. Den upptäcktes så sent som 1968 av en slump när en tunnel höll på att byggas genom berget. Även fastän det finns mycket saker att se och göra i själva staden är det även en utmärkt bas för att utforska Bulgariens trakiska vinregion. Detta gör Plodiv till ett utmärkt resmål på Balkan för dig som både gillar kultur och historia samt sippa på gott vin.

6. Ohrid, Makedonien

Om du bara ser ett ställe i Makedonien, låt det vara Ohrid. Den ligger belägen intill en av Europas äldsta, djupaste och vackraste sjöar, Ohridsjön, och är en av de mest populära sommardestinationer på Balkan. Det kan vara en god idé att undvika högsäsongen om du inte är ett partydjur och inte bryr dig om att betala dubbelt eller trippel så dyra priser.

Ohrid i Makedonien

7. Tirana, Albanien

Du kanske blir förvånad över att se denna stad dyka upp på listan, men eftersom denna färgglada och livliga port till resten av Albanien helt klart har några av de bästa stränderna i Europa, är den ett måste under en resa österut. Tirana liknar nästan helt säkert ingen annan huvudstad du tidigare besökt, men vad kan du annat förvänta dig av ett land som till stora delar var isolerat från resten av världen under nästan ett halvt århundrande.

Tirana, Albanien

8. Prizren, Kosovo

Eftersom Prizren är Kosovos kulturella huvudstad kan det vara det bästa stället att börja på under en resa till det nästyngsta landet i världen. Staden var en gång i tiden en framträdande stad under det ottomanska riket och du kan fortfarande se en del av arkitekturen från den tiden runt om i stan. Dessutom är turkiska fortfarande ett ofta talat språk som många förstår. Staden lever upp i augusti när den internationella dokumentära- och kortfilmsfestivalen Dokufest tar över med sina utställningar, visningar och fester.

Prizren, Kosovo

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.