COVID-19 (Coronavirus) kan påverka dina resplaner. Vart du än är på väg hittar du de senaste rekommendationerna här.

Nyheter 8 anledningar att resa till Oman

Alla artiklar

8 anledningar att resa till Oman

Har du funderat på att åka på semester till Oman i vinter? Nej, vi tänkte väl det. Det är fortfarande rätt så få resenärer som fått upp ögonen för denna unika pärla. Detta är en av anledningarna att åka hit nu, innan alla andra gör det. Men det finns flera skäl till varför du kommer att tycka att Oman är en utmärkt semesterort för din trötta kropp på jakt efter solen.

Sök flyg till Oman

Hitta hotell i Oman

1. Klimatet är unikt

En av alla anledningar att resa till Oman är klimatet. Nämn den arabiska halvön och de flesta tänker på extrem hetta och ökenklimat, men i Oman och framförallt i de södra delarna av landet har man en helt annan flora och grönska. Detta beror på de indiska, fuktiga monsunvindarna som gör att allting blomstrar här. Klimatet är helt enkelt fantastiskt med 30-graders värme, i snitt tio soltimmar per dag och en skön fläktande vind. Dessutom har du den varma, blåa indiska oceanen att doppa dig i, när du känner för det. Det är svårt att hitta ett liknande tropiskt klimat förhållandvis nära. Att resa till Oman från Sverige tar cirka tio timmar.

2. Här är det ovanligt lugnt

Det var först i början av 1970-talet som Oman öppnade sina gränser för internationell turism. Därför är landet fortfarande en rätt så outforskad pärla där samhället moderniseras snabbt, samtidigt som många gamla seder och traditioner vidmakthålls. I Oman slipper du tjat från försäljare på stranden, långa köer och en lokalbefolkning som tröttnat på alla besökare. En av många andra utmärkta anledningar att resa till Oman. För här möts du tvärtom av vänlighet nästan överallt och eftersom inte så många charterbolag ännu hittat hit, kommer du absolut inte uppleva någon trängsel. Oman är helt enkelt en destination för en avkopplande semester i vintermörkret. Det är bara att ta med sig en hög med böcker och sträcka ut sig i sanden.

Strand i Oman

3. Staden Salalah är som en saga

Enbart denna trevlig stad i södra Oman är värt en resa hit i sig. Här finns fantastiska stränder, fort, museer och vidsträckta banan-och mangoplantager. Besök guld- och silversouken, Al Haffnamarknaden och sultanens sommarresistens. Eller bara slå dig ner på ett kafé och njut av en kopp te, de annorlunda dofterna och känslan av att få ta del av en mycket exotisk plats såsom hämtad ur sagornas värld. 

Hitta hotell i Salalah

4. Du får dofta på traktens guld

I Oman finns regionen Dhofar som är världskänd för sin rökelse. Frankincence-trädet, av vars kåda man tillverkar rökelse, trivs nämligen enbart i detta unika klimat. För många, många år sedan, kring 200-talet efter Kristus, kunde man få riktigt mycket guld för denna kåda, varför området blev mycket rikt. Ännu en av många anledningar att resa till Oman. 

5. Få chansen att besöka en wadi

Om det är något som man inte får missa på resan till Oman är det att besöka en Wadi. En wadi är en uttorkad floddal i öken- eller stäppområden, som under regnperioden fylls med vatten. Wadi Shab räknas till en av Omans bästa och är belägen cirka 1 timme, 45 minuters körväg från Muskat. Hit kommer både turister och lokalbefolkning för att njuta av naturen och svalka sig i den naturliga poolen.

6. Naturen är som gjord för ett äventyr

En annan av många anledningar att resa till Oman är naturen. Vad sägs om en nästan utrotad arabisk leopard, stora örnar, havssköldpaddor som lägger ägg på stränderna och ett rikt fågelliv samt ett hav fullt med fiskar av alla dess sorter? Oman är den perfekta platsen för djur- och naturälskaren som inte bara vill slappa och ha det skönt på sin semester utan även uppleva lite äventyr.

havssköldpadda i oman

7. Arkitekturen är utöver det vanliga

Omans huvudstad heter Muskat och är en spännande plats med vackra omgivningar. Kolla framförallt in arkitekturen. Visst finns här moderna inslag i form av skyskrapor och andra höga hus, men husen som utmärker sig mest av allt är de de traditionella omanska med sin egen speciella stil. Se därför till att spana in souqen, palatsen och forten i Muskat för unik inspiration att ta med dig hem. I Muskat hittar du också Sultan Qabus stormoské, den enda moskén i Oman som får besökas av icke-muslimer.

Sultan Qabus stormoské i Muskat

8. Här finns gigantiska fort

Jabrin och Bahla är de mest kända forten. De ligger en bit in i landet, men det är rätt så smidigt att ta sig dit med taxi. Du kan hyra en för dagen för cirka 400 kronor. Känns det som ett för stort projekt, finns det även många andra fort att spana in. Många av dem var i användning för bara 30 år sedan och flera håller nu på att restaureras till sin forna prakt. Det enormt stora fortet Bahla, är med på Unesco:s världsarvslista, och renoveras för tillfället.

Fort i Oman

Fler soliga tips:

10 saker att göra i Dubai

Bildfrossa: vinter i tropikerna

Solsemester i januari: 10 varma resmål

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.