Nyheter 7 tips för dig som vill lära ett nytt språk fort

Alla artiklar

7 tips för dig som vill lära ett nytt språk fort

Har du alltid velat lära dig ett nytt språk men trott att du är för gammal för det, inte tillräckligt begåvad eller bara för upptagen med annat? Tänk om!

Språkinlärningsexperten och skaparen av ”Fluent in 3 Months” – Benny Lewis – ger oss här några av sina bästa tips för hur du snappar upp ett nytt språk fort.

Hämta vår gratis app

1. Plugga grammatik är för akademiker – att kommunicera är det som gäller

Om du planerar att använda ditt språk med andra människor och inte bara för prov, lägg då böckerna och perfektionismen åt sidan. Grammatik hjälper dig INTE att prata ett språk – det hjälper dig att förbättra dina språkkunskaper. Du MÅSTE göra misstag, många. Ta till dig detta och du kommer att lära dig snabbare och göra dig förstådd mer effektivt. När du sedan är redo för det och känner dig bekväm med språket är det en bra idé att plocka fram böckerna och finslipa detaljerna.

2. Prata språket från dag ett

Ingen mer väntan! Människor tenderar att överdriva förberedelserna och lägga undan allt till den dag de kanske kommer att vara redo. Det kommer alltid att fattas något och du kommer aldrig någonsin känna dig 100 procent redo. Den enda lösningen för att bryta denna onda cirkel är att göra sig av med den helt. Sätt igång och prata nu – även om du bara har lärt dig ett eller två ord eller meningar. Det kommer att vara svårt i början, men framstegen kommer att komma mycket snabbare!

3. Börja med en frasbok, plugga in den fort och använd det

Den enda bok jag finner ovärderlig när jag vill lära mig ett nytt språk så fort som möjligt är en billig rese-frasbok. Lonely Plant, Berlitz eller någon liknande bok fungerar väl. Läs fraserna och lär dig dem utantill. Om du sjunger dina meningar upptäcker du hur mycket enklare det är att memorera dem. Använd dig sedan av dem omedelbart.

4. Skaffa dig repetitionskort

Det finns ett gratisprogram, Anki, att ladda ner till din dator. Programmet gör det möjligt för dig att ladda ner förtryckta kort med de viktigaste/ vanligaste orden i språket du vill lära dig. Du kan läsa korten på din dator eller använda app-versionen i din smartphone.

5. Träffa folk innan du reser

Att träffa folk som du kan öva ditt nya språk med i språkets hemland är inte svårt, men visste du att du kan göra det även innan du reser? Du får ett rejält försprång genom att plugga i förväg och här är några förslag som du kan göra det på:

  • Kolla in sidan Couchsurfing men istället för att leta efter en soffa att sova på, sök helt enkelt efter personer i din hemstad och med de språkkriterierna du vill ha. Skicka ett meddelande till din utvalda person och ta en kaffe ihop. Personer på denna sida brukar vara väldigt öppna inför att träffa främlingar.

  • Hör med dina vänner, ditt lokala bibliotek, kyrkan eller nattklubben för att hitta någon som talar det språket. Ta sedan mod till dig och gå fram och säg ”hej”.

6. Tänk inte så mycket – bara gör det

En av de största svårigheterna som många ställer sig inför när det kommer till att börja prata ett språk är självförtroende. De ältar om alla saker som kan gå fel och påminner sig själva om hur dumma de är. Rensa ditt huvud och bara öppna din mun. Du överdriver hur illa det kan gå – bara låt språket strömma och använd vilka tekniker du vill för att känna dig mer avslappnad och självsäker. Kom ihåg – misstag spelar ingen roll; de flesta lokalborna älskar när besökare anstränger sig för att kommunicera på deras eget språk (istället för att skrika på engelska åt dem!).

7. Ha kul och njut av snacket!

Du kommunicerar med en annan människa på ett helt annat språk! Det är just detta det går ut på efter allt. Du kan inte misslyckas med detta – det här är inte skolan där du riskerar att få underkänt.

Du förklarar helt enkelt dina tankar, ställer frågor och njuter av ett fantastiskt nytt sätt att kommunicera på. Misstag och nervositet och ursäkter att det är svårt rör inte det faktum att du, bara genom att säga orden, kommunicerar på det språket.

Visst kommer det många utmaningar på vägen, men du kan alltid hitta en väg förbi dem.

Redo? Börja upptäcka en ny kultur!

Om författaren:

Benny Lewis är en språk-hacker och teknikgalning som har varit på resande fot i snart ett decennium. Han bloggar om sina språkinlärningsutmaningar på FluentIn3months.com för att motivera andra att lära sig språk snabbt och effektivt, och han har skrivit om sitt tillvägagångssätt på ett mer detaljerat sätt i sin ”Language Hacking Guide”.

Kanske gillar du även:

De 5 bästa destinationerna för att studera utomlands

Stärk ditt CV med resor

10 tips för lyckad backpacking

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.

Flyg till AtenFlyg till Los AngelesFlyg till Faro
Flyg till SplitFlyg till TokyoFlyg till Dubrovnik
Flyg till Gran CanariaFlyg till MoskvaFlyg till Krabi