Nyheter Vikt, mått och avgifter för Ryanair bagage

Alla artiklar

Vikt, mått och avgifter för Ryanair bagage

Vilka regler och restriktioner gäller för Ryanairs bagage och hur kan du undvika sista-minuten avgifter för kabinväskor? Skyscanner tipsar.

Hämta vår gratis app

Guide till Ryanair handbagage

Antal tillåtna väskor ombord hos Ryanair

Endast passagerare som köpt prioriterad ombordstigning (eller Business/Fritid Plus) får ta med sin kabinväska ombord. Andra passagerare måste överlämna kabinväskan vid gaten för gratis incheckning.

Alla passagerare får ta med en liten handväska ombord.

Mått och vikt

  • 55 x 40 x 20cm maxmått för kabinväskor
  • 35 x 20 x 20cm för en liten handväska
  • 10 kg maxvikt

Avgift för att checka in för stort handbagage

Extra/för stora kabinväskor kostar 525 SEK per väska.

Guide till Ryanair incheckat bagage

Antal tillåtna incheckade resväskor hos Ryanair

Upp till 3 incheckade väskor per passagerare

Mått och vikt  

  • 81 x 119 x 119cm maxmått
  • 20kg maxvikt för incheckade resväskor. 
  • Ryanair bagagetillåtelse kan delas mellan passagerare på samma bokning

Avgifter för incheckat bagage

  • Online 240 SEK
  • På flygplatsen: 380 SEK
  • Under högtider såsom jul, påsk och under högsäsong kostar incheckat bagage 100 SEK extra.

Publicerat 4:e juni 2018. Informationen är giltig dagen då den publiceras. Vi rekommenderar dock att du kontrollerar noga med Ryanair vad som gäller innan bokning.

Hur överlistar jag reglerna för Ryanairs handbagage?

Följ dessa tips för att se till att din kabinväska inte orsakar några problem ombord på Ryanair.

1. Glöm inte din handväska

Ryanair står ut bland lågprisflygbolagen då du utöver din kabinväska även får lov att medföra en liten väska upp till 35 x 20 x 20 cm. Utnyttja det extra handbagaget genom att ta med dig en liten handväska, laptopväska eller ryggsäck med allt som du kan tänkas behöva ha nära till hands under resan, exempelvis pass, plånbok och resehandlingar. På så sätt kan du få med dig lite mer än normal resenären.

På grund av platsbegränsning i kabinen kommer endast de som köpt prioriterad ombordstigning få ta med kabinväskor in på planet efter 15 januari 2018. Andra passagerare kan lämna in sin kabinväska för gratis incheckning vid gaten. Observera att kabinväskan fortfarande måste hålla vikt- och måttgränser.

2. Införskaffa den officiellt Ryanair-garanterade kabinväskan

De flesta väskaffärer säljer handbagage med godkända kabinmått i åtanke. Enligt dagens IATA-standard får handbagaget vara högst 56 x 45 x 25 cm men handbagagerestriktioner varierar trots det beroende på flygbolag. Måtten för Ryanairs handbagage är exempelvis 55 cm x 40 cm x 20 cm. Om du vill vara riktigt säker på att din kabinväska inte är för stor vid flygningar med Ryanair kan du köpa en så kallad ”officiellt Ryanair-garanterad kabinväska”. De är designade av den amerikanska väsktillverkaren Samsonite och kan köpas här.

3. Dela på bagagetillåtelsen

Ska du resa med en vän eller partner och vet med dig att ni kommer att behöva checka in ert bagage? Dela på bagagetillåtelsen! Om två kompisar exempelvis reser på samma bokning och har köpt två väskor med maxvikt på 20kg var så kan ena resenären checka in en resväska som väger 21kg och den andra en väska som väger 19kg. Det viktiga är att ni inte överstiger den totala bagagetillåtelsen (40kg i detta fall). Tänk på att alltid köpa incheckat bagage online och inte på flygplatsen då det sparar dig massvis med pengar!

4. Uppgradera till Fritid Plus eller Business Plus

Med biljettklassen Fritid Plus får resenärer ett skräddarsytt paket med rabatterade extratjänster. Men vad får man egentligen för pengarna?

– Ett incheckat bagage med en maxvikt på 20kg
– Platsreservation
– Prioriterad ombordsstigning

Ryanair erbjuder även ett Business Plus-paket där det utöver det ovannämda även ingår gratis incheckning på flygplatsen, FastTrack på vissa flygplatser, ett premium-säte samt möjligheten till att ändra sin flygbiljett.

Efter 15 januari 2018 är det endast de med Business Plus/Fritid Plus eller prioriterad ombordsstigning som får ta med kabinväskor ombord.

LÄS MER: 15 tips som tar dig till business class

5. Köp produkter i resestorlek

Från miniatyrplattänger till pyttesmå resehanddukar i microfiber – det finns en hel drös med miniatyrprodukter som är perfekta för resan. Glöm inte bort vätskereglerna när du köper hygienartiklar i resestorlek, varje enskild behållare får rymma högst 100ml. Du kan läsa mer om hur mycket vätska du får ha i handbagaget på Transportstyrelsens hemsida. Och om du inte kan hitta en specifik produkt i mindre storlek fundera på om du verkligen behöver ha med dig den på semestern.

LÄS MER: De 15 bästa packningstipsen någonsin

6. Lägg till prioriterad ombordstigning

Köp till någon av Ryanairs många extratjänster. Prioriterad ombordstigning kostar 40 SEK om du köper det i samband med bokning online. Du blir då automatiskt en av de första som får gå ombord på flygplanet och får ta med din kabinväska på planet. Det finns även platsreservation för de som vill ha extra benutrymme, prioriterad ombordstigning ingår då och kostar totalt 157 SEK.

Du hittar Ryanairs fullständiga prislista här.

LÄS MER: 6 tips på hur du får den bästa platsen ombord på flyget

Vill du hitta billiga flyg med Ryanair?

Karta

Vill du ha fler resetips? 

Så överlistar du Norwegians regler för kabinväskor

Skyscanner guidar: så mycket kostar bilparkering på flygplatsen

Hitta billiga sista minuten-flyg

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbil.