Nyheter 6 tips på hur du får den bästa platsen ombord på flyget

Alla artiklar

6 tips på hur du får den bästa platsen ombord på flyget

Det är inte allt för lätt att fixa en uppgradering till Business Class men det innebär inte att du måste lida i Economy Class.. Skyscanner har listat 6 tips som hjälper dig att säkra den bästa platsen ombord på flyget!

Hitta billiga flyg med Skyscanner

Hämta vår gratis app

Har du några bra tips på hur man får den bästa sittplatsen ombord? Dela gärna med dig i kommentarsfältet!

1. Bestäm dig för vad som är viktigt för dig

Är extra benutrymme, så lite oväsen som möjligt eller säkerhet allra viktigast när du väljer sittplats? Om du exempelvis kräver mer plats för dina långa ben så kommer du troligtvis behöva uppoffra lugn och ro eftersom sätena med mer utrymme ofta är hem till, eller i alla fall i närheten av babyvaggor för föräldrar som reser med spädbarn. Det bästa är då att sitta vid en av nödutgångarna. Det innebär dock att du inte får ha ditt handbagage vid dig under start och landning.

Om du söker en lugn sittplats bör du undvika att sitta i närheten av kabyssen där flygpersonalen förbereder mat och där toaletterna ofta finns.

Om din prioritet är säkerhet så finns det flertalet studier som har undersökt vilken plats som är allra säkrast att sitta på vid en flygplanskrasch. En fönsterplats i ekonomiklass med kopplat säkerhetsbälte och nära en nödutgång anses vara det säkraste alternativet.

Läs mer: Så överlever du den långa flygresan

2. Gör inte som alla andra..

Skyscanners studie från 2013 avslöjade att den mest eftertraktade platsen ombord på ett standardflyg är 6A. Något överraskande föredrog endast 60 procent av de tillfrågade fönsterplatsen medan 39 procent valde att sitta vid gången och endast 1 procent på mittenplatsen. En majoritet av resenärer väljer jämnnumrerade rader längre fram i planet och 31E, en mittenplats långt bak i flygplanet visade sig vara den allra ”värsta” platsen. Summan av kardemumman är att om du vill undvika att slåss om en viss sittplats så bör du välja en gångplats (för vem vill egentligen sitta i mitten?!) på en rad med ett ojämnt nummer, lite längre bak i planet.

3. Ta hjälp av Internet

På hemsidor som exempelvis SeatGuru kan du söka på ditt specifika flyg och få rekommendationer om de bästa samt sämsta platserna. Informationen inkluderar bland annat hur mycket benutrymme en specifik plats har, om du kan luta tillbaka ditt säte, hur nära du är toaletter och kabyssen, och vad du kan förvänta dig för underhållningsssystem. Användare kan även recensera specifika sittplatser så du vet med andra ord vilka platser du definitivt bör undvika!

4. Checka in så tidigt som möjligt

Ju tidigare du checkar in, desto större möjlighet har du att säkra den bästa platsen ombord – som du vill ha. Flertalet flygbolag öppnar sin incheckning online cirka 24 timmar innan avgång så se till att kolla din mejl/mobil så att du har koll på när det är dags att checka in! När det kommer till lågprisflygbolag får man oftast inte välja säte utan att man betalar extra men ge inte upp.. Du kan alltid ändra plats vid incheckningsdisken eller på check-in automaterna på flygplatsen.

Läs mer: Guide för incheckningstider online och på flygplatsen

5. Det skadar inte att vara vänlig

Om du checkar in via incheckningsdisken kan det vara värt att fråga personalen om det möjligtvis finns någon bättre plats tillgänglig. Frekventa resenärer som blir uppgraderade lämnnar ofta efter sig en bra sittplats i Economy Class eller Premium Economy. Detta kan hända i sista minuten så att le extra stort skadar inte!

Läs mer: Vett och etikett: så håller du stilen på resande fot

6. Lura systemet

Om ni reser som familj eller par kan ni sno åt er lite extra utrymme genom att lämna ett tomt säte mellan er. Den bästa platsen ombord hittar ni på en rad med tre platser bokar fönsterplatsen samt sätet vid gången då ni på så sätt ökar chanserna för en tom mittenplats. Om det senare skulle visa sig att flyget blir fullt så kan ni alltid be om att få byta med personen i mitten då det ofta inte är allt för populärt att sitta där.

Läs mer: Kabinpersonalens 10 bästa flygtips

Hitta billiga flyg med Skyscanner

Kanske gillar du även följande artiklar:

7 sovtips: så sover du som en bebis på långflyget

Så fixar du en uppgradering: 15 tips som tar dig till businessklass

Reseetikett – 10 oskrivna regler som varje resenär bör följa

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.

Karta