Nyheter 6 bästa platserna att se norrskenet

Alla artiklar

6 bästa platserna att se norrskenet

Vill du se norrskenet, eller Aurora Borealis som det egentligen heter? De spektakulära ljusen och det himmelska ljudet av Aurora ovanför en snörik arktisk vildmark är något som finns på många bucket lists. Hur och var kan du uppleva detta naturfenomen? Skyscanner har några förslag.

Hämta vår gratis app

1. Svalbard, Norge

Du kommer inte mycket högre upp än Svalbard och ju högre upp du kommer, desto större är chansen att få uppleva norrskenet. På Svalbard kan du se detta naturfenomen mellan november och februari, men de flesta besökare kommer hit för att uppleva ett annat naturfenomen: Polarnatten. Mellan mitten av november och slutet av januari är Svalbard helt utan dagsljus. Det ljusaste som finns är ett blått sken. Om du besöker Svalbard under en annan tid på året är chansen större att du stöter på renar, valrossar och polarbjörnar än norrsken.

Ta sig hit: Du kan flyga till Longyearbyean, som är huvudorten på ön, från både Stockholm och Göteborg med mellanlandning i Oslo. Här har du också ett antal hotell att välja bland.

Hitta flyg till Longyearbyen

LÄS MER: Nordens 10 mest magiska platser

2. Kakslauttanen, Finland

På Kakslauttanen Arctic Resort i finska Lappland kan du titta på norrskenet från din privata glas-igloo. Om inte ljusen dyker upp kan du istället hänge dig åt andra trevliga aktiviteter så som rensafari eller varför inte hyra ett par snöskor och utforska den närliggande nationalparken Urho.

Ta sig hit: Du kan flyga till Ivalo från Stockholm med mellanlandning i Helsingfors.

Hitta flyg till Ivalo

LÄS MER: 10 anledningar att besöka Finland så fort som möjligt

3. Jukkasjärvi, Sverige

Byn Jukkasjärvi strax utanför Kiruna inhyser ett av Sveriges mest kända hotell; Ishotellet. Här kan du njuta av norrsken kombinerat med ett fascinerande boende. Om ljusen inte visar sig kan du beskåda den häftiga stjärnhimmeln istället. Det finns en hel del andra (billigare) boendealternativ i Kiruna där du också kan uppleva norrskenet liksom andra aktiviteter som exempelvis snöskoteråkning.

Ta sig hit: Du kan flyga direkt från Stockholm till Kiruna. Det går också att ta sig hit med tåg.

Hitta flyg till Kiruna

LÄS MER: 10 magiska platser i Sverige

4. Reykjavik, Island

Reykjavik är en av de mest prisvärda och lättillgängliga platserna att beskåda norrskenet på och lockar allt fler besökare för varje år. Bortsett från ljusen finns det en hel del att göra på Island, Den Blå Lagunen är het året om och du kan också prova på allt från snöskoter till skidåkning.

Ta sig hit: Det går direktflyg till Reykjavik från både Göteborg och Stockholm samt Köpenhamn. Om du någon gång har övervägt att besöka Grönland kan du flyga dit från Reykjavik. Det kanske är extremt, men där är norrskenet synligt mellan september och april.

Hitta flyg till Reykjavik

LÄS MER: De tio bästa sakerna att göra på Island

5. Norra Kanada

Med tanke på den långa flygtiden är Kanada ett dyrare alternativ jämfört med andra norrskens-destinationer. Men man bör ha i åtanke att ”Aurora ovalen” täcker stora delar av landet, inklusive Ykon, Northern Saskatchewan, Northwest Territories, Newfoundland, Nova Scotia och British Columbia. Under de rätta förhållandena är sannolikheten stor att du kan se ljusen härifrån och du kan fylla resten av din semester med skidåkning eller andra snöaktiviteter och, självklart, mängder med lönnsirap. Om du är ett fan av storstäder rekommenderas ett besök i coola Toronto.

Ta sig hit: Det finns inga direktflyg till Kanada från Sverige. Du kan dock flyga från Stockholm till Toronto med mellanlandning i Amsterdam. Om du bor i de södra delarna av landet kan du ta dig över till Kastrups flygplats som har direktflyg till Toronto.

Hitta flyg till Toronto

6. Skottland, Storbritannien

Tidigare i år, närmare bestämt i februari, kunde norrskenet ses vid kusten av Caithness i norra Skottland, kolla in videon nedan för bevis. Om du inte lyckas se ljusen finns här en hel del vinteräventyr att hänge sig åt istället, vad sägs om det årliga Aviemore Sleddog rally som anordnas i januari.

Ta sig hit: Du hittar billiga direktflyg till Edinburgh direkt från både Stockholm och Göteborg. Det finns även flera flygalternativ från Köpenhamn.

Hitta flyg till Edinburgh

LÄS MER: 10 magiska platser i Storbritannien

Har du redan sett norssken i Sverige eller någon annanstans i världen? Dela med dig i kommentarsfältet! OBS! Bildbevis är ett måste.

Var kan man se norrsken?

Plats Land
Svalbard Norge
Kakslauttanen Finland
Jukkasjärvi Sverige
Reykjavik Island
Norra Kanada Kanada
Skottland Storbritannien

Kanske gillar du även:

Världens 20 mest spektakulära naturunderverk

10 platser du inte tror existerar

Världens 10 vackraste platser i bilder

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.

Karta