Nyheter Sveriges 20 vackraste och mest sevärda småorter

Alla artiklar

Sveriges 20 vackraste och mest sevärda småorter

Vad sägs om en semester på hemmaplan i år? Skyscanners reseredaktörer har valt ut de 20 vackraste och mest sevärda småorterna i Sverige under 2019.

1. Eksjö

I norra Småland, bland glittrande sjöar och djup skog, ligger Eksjö med sina drygt 10 000 invånare. En av de vackraste delarna av Eksjö är den vackra Gamla stan med sina trähus och smala gränder. Bland sevärdheterna och besöksmålen i närområdet finna naturreservatet Skurugatan & Skuruhatt, Albert Engström-museet,Eksjö Museum och Skullaryd Älgpark.

LÄS MER: Sveriges 10 bästa sommarstäder

2. Nora

Nora ligger vid Norasjön och var centralort i Noraskog och Nora bergslag. Det är också en av Sveriges bäst bevarade trästäder. Här finns byggnader från 1700- och 1800-talet som fortfarande används för både verksamheter och bostäder. Nora har, tillsammans med Eksjö och Hjo, fått utmärkelsen Europa Nostra för sitt bevarande av kulturmiljöerna. Utöver arkitekturen är Nora också känd för sin veteranjärnväg. På sommaren kan besökare ta en tur med rälsbussen och ångloket.

3. Varberg

Sommarstaden Varberg är känd för sina fina badplatser, SPA-anläggningar och sina historia. Stadshotellets spa är en av de mest populära. Stadens landmärke är den magnifika borgen, där det under sommaren anordnas guidade turer. I Varberg finns också ett av landets största torg, Varbergs torg, och det ståtliga Kallbadhuset. För den som vill promenera finns också den vackra strandpromenaden och de mäktiga Åkulla Bokskogar.

LÄS MER: Sveriges bästa spahotell

4. Gränna

Idylliska Gränna är kanske mest känd för sina polkagrisar, men denna vackra lilla ort bjuder på mer än så. I närområdet finns både slottsruiner och borgar, fina vandringsleder och vacker natur. Missa inte ett besök på Grenna museum, en tur till Visingsö och Röttle by som ligger strax söder om Gränna. I Röttle by finns bland annat ett vattenfall och en mysig småbåtshamn.

5. Skänninge

Skänninge är en av Sveriges äldsta städer, omnämnd redan på 1100-talet. Här anordnas årligen landets äldsta och största torg- och gatumarknad, Skänninge Marken. Marknaden lockar över 100 000 besökare och har över 1700 marknadsstånd. Bland sevärdheterna i Skänninge finns Skänninge Rådhus och dess närområde finns Göta kanal, Vättern och Vårfrukyrkan.

6. Mariefred

Mariefred har ett naturskönt läge vid Mälarens strand. Här väntar sevärdheter som Gripsholms Slott, Sveriges äldsta värdshus (Gripsholms värdshus) och naturreservatet Hjorthagen med fritt strövande dovhjortar. Mariefred har en vacker stadskärna och gästhamn, ångtåg och vandringsleder, däribland populära Sörmlandsleden. Missa inte en tur i ångbåten Mariefred och ett besök på Callanderska gården.

7. Grisslehamn

Skärgårdssamhället Grisslehamn har ett aktivt båt- och fiskarliv. Här kan du njuta av soliga dagar, äta nyfångade läckerheter från havet och besöka SPA-anläggningen på Hotell Havsbaden. Grisslehamn och dess närområde har gott om sevärdheter, perfekta att utforska till fots eller på cykel. En promenad till Albert Engströms ateljé är också något av ett måste.

8. Klädesholmen

Du har säkert hört talas om Klädesholmen. Om så inte är fallet har du med stor sannolikhet ätit sill härifrån. Men Klädesholmen är mer än sill, även om ön inhyser både sillmuseum, sillfabrik och restaurangen Salt & Sill. Utöver detta firas här dessutom Sillens Dag den 6 Juni varje år. På ön hittar du charmiga vita trähus, mysiga gator och ett vackert klipplandskap som gör sig extra bra under de ljusa sommarkvällarna.

9. Säter

Säter är ännu en av Sveriges trästäder och dessutom en av de bäst bevarade. I de gamla gränderna hittar du såväl butiker som restauranger; detta är ett riktigt charmigt stopp om du har vägarna förbi Dalarna! Säterdalen, Mentalvårdsmuseet, Biograf museet och Hembygdsmuseet Åsgårdarna är några populära besöksmål i Säter och dess närområde. Missa heller inte Säters naturreservat där du kan promenera och hämta ny energi i den vackra naturen.

10. Sigtuna

Sigtuna är en utmärkt destination för den historie- och arkitekturintresserade. Det är i Sigtuna som du bland annat hittar Sveriges första gågata, kantad av små färgglada hus. Här väntar också mängder med kyrkor, gamla ruiner och promenadstråk. Sigtunas fyra slott, Rosenbergs slott, Skånelaholms slott, Steninge slott och Wenngarns slott, hör också till de mest omtyckta besöksmålen.

11. Kivik

Österlens pärla och äppelorten nummer ett; Kivik är en fantastisk sommardestination. Kiviks marknad, Stenshuvud nationalpark och Kiviks musteri hör till de mest kända besöksmålen. Den Engelska Trädgården på Svabesholm, Grevlunds Bär- och Vingård och Kivik Art Centre är några andra höjdpunkter.

LÄS MER: 5 plaster på Österlen du bara måste besöka

12. Hjo

Vid Vätterns västra strand ligger den vackra trästaden Hjo. Orten har drygt 6000 invånare och är känd för sin fina strandpromenad, mysiga trähus och sin gamla stadspark. I Hjo finns även en bisonfarm, flera gamla kyrkor som till exempel
Hjo kyrka, återuppbyggd efter en brand 1794 och ett kulturkvarter. En annan upplevelse är naturreservatet Hjoåns. Cykeltävlingen Vätternrundan passerar desstuom genom Hjo för den som vill se Hjo på cykeln eller heja på dem som cyklar.

13. Marstrand

Vad vore listan över vackra småorter i Sverige utan Marstrand? Seglar- och badsamhället Marstrand har länge varit en riktig besöksmagnet. Hit kommer besökare under alla årstider, även om sommaren lockar flest. Marstrand är destinationen för dig som vill njuta av vackra omgivningar, fina promenadstråk och mängder med segelbåtar. Marstrand bjuder på klassisk arkitektur och ett generöst utbud av matställen. Carlstens fästning är Marstrands främsta sevärhet sedan 1658!

14. Skara

Skara är en av Sveriges äldsta städer och har flera kulturhistoriskt intressanta byggnader. Skara Domkyrka, rådhuset och det gamla torget är några måsten för historieintresserade. För barnfamiljen väntar det klassiska stoppet Skara Sommarland.

15. Vaxholm

Pittoreska Vaxholm är en underbar skärgårdsstad. Här finns både vacker natur, stränder och matställen. Ön utforskas med fördel till fots eller på cykel. Missa inte ett besök på Vaxholms Kastell där du kan aktivera dig med en version av ”Fångarna på fortet” eller njuta av utsikten från Kastellets torn.

LÄS MER: 10 fantastiska öar i Stockholms skärgård

16. Ven

Mellan Sverige och Danmark, i höjd med Landskrona, ligger ön Ven med sina drygt 360 invånare. Ön nås enkelt med färja från Landskrona och passar utmärkt för en dagsutflykt. För den som önskar finns här även övernattningsmöjligheter. Bland måstena på Ven finns en tur med hyrcyklarna, ett stopp vid Vens kyrka och whiskeyprovning på Spirit of Hven Distillery, öns egen whiskeyproducent.

17. Båstad

Bjärehalvön är en uppskattad destination bland såväl gourmeter som naturfantaster. Vackra Båstad bjuder på många besöksmåsten; Skansenbadet, Båstad Hamn och Hovs Hallar är några exempel. Under sommaren lockar både segelbåtar och tennistävlingar tusentals besökare till Båstad.

18. Askersund

Mysiga Askersund kännetecknas av kullerstenstorg, hamnliv, charmiga butiker och sina många nationalparker och fina vandringsleder (i kommunen finns över 30 naturreservat). Här finns också ett stort antal cykelleder, perfekt för dig som vill testa möjligheterna på mountainbike. Vill du svalka dig med ett dopp finna det ett flertal badplatser i Askersund, både klippbad och sandstränder.

19. Särö

Särö är en ljuvlig skärgårdsdestination, så pass att till och med kungligheter haft sina sommarresidens här. Bland höjdpunkterna på Särö finns Särö Västerskog, ett unikt naturreservat med mängder av stigar, badplatser och vackra vyer.

20. Smögen

Turistmagnet Smögen är en vykortsvacker destination som lockar tusentals besökare varje år. Här väntar alla klassiska skärgårdsinslag; färgglada fiskebodar, träbryggor och vackra strövområden. Gillar du sportfiske finns det möjlighet att välja och vraka bland fisketurer som erbjuds här.

LÄS MER: 10 magiska platser i Sverige

Redo att hitta billiga flyg?

Skyscanner är en resesökmotor som hjälper dig att få dina pengar att räcka längre vid bokning av flyg, hotell och hyrbil.