Nyheter 15 saker att göra i Aten

Alla artiklar

15 saker att göra i Aten

Aten är en av världens äldsta städer och kryllar av gamla landmärken, nutida gatukonst och en härlig cafékultur. Upplev en storstadsdestination som bjuder på både museer och stränder – här är Skyscanners bästa tips på saker att se och göra i Aten.

Hämta Skyscanner-appen

Hitta billiga flyg till Aten

1. Akropolis

På en stenig kulle hittar du ikoniska Akropolis, en grupp av arkitektoniska mästerverk från den antika grekiska perioden med anor från femte århundradet före Kristus. Monumenten inkluderar – den kanske mest kända – Parthenon, ett tempel tillägnat den grekiska gudinnan Athena. Propyléerna, som är porten till Akropolis och Dionysosteatern, en stor 17 000-sitsig mötesplats vars scen har bevittnat mästerverk av storheter som Sofokles.

Öppettider: (april – oktober) tis till sön 08.00 till 19.30, mån 11.00 till 19.30. (nov – mar) alla dagar 08.30 till 15.00

Plats: Aten 105 58

Pris: € 12

Akropolis i Aten

 

2. Akropolismuseet

Den efterlängtade Akropolismuseet öppnade 2009 och blev omedelbart omnämnt som ett av Europas bästa museer. Detta moderna museum utforskar upptäckter som gjorts på platsen där Akropolis står. Samlingarna är indelade i fem olika inriktningar och epoker. Du kan bland annat titta genom glasgolvet rakt in i själva utgrävningsplatsen för en inblick i det dagliga livet som utspelade sig här för tusentals år sedan. Kolla upp vilka tillfälliga utställningar som äger rum under ditt besök så att du inte går miste om något bra.

Öppettider: (april – oktober) mån 08.00 till 16.00, tis – sön 08.00 till 20.00 (fram till 22.00 på fredagar). (Nov-mars) mån till tor 09.00 till 17.00, fre 09.00 till 22.00, lör – sön 09.00 till 20.00.

Plats: 15 Dionysiou Areopagitou Street

Pris: € 5

3. Nationella arkeologiska museet

Den nationella arkeologiska museet är en annan av Atens många måsten att se och dessutom det största museet i Grekland. Nationella Arkeologiska museet med artefakter från arkeologiska utgrävningar och grekiska antikviteter erbjuder massor att uppleva. Här finns över 11 000 objekt, inklusive konstverk, skulpturer och vaser som berättar historien om Grekland hela vägen tillbaka till det sjätte årtusendet före Kristus.

Öppettider: Mån 13.00 – 20.00, tis till sön 09.00 till 16.00

Plats: 28is Oktovriou 44

Pris: € 7

4. Lykabettos

Du kan inte missa den 300 meter höga kullen Lykabettos som bjuder på en fantastisk utsikt över Aten när du gör din lista över saker att göra i Aten. Avsätt tid för ett besök, inte bara för utsiktens skull, men för chansen att få uppleva en föreställning i amfiteatern, där det regelbundet anordnas konserter och evenemang under sommaren. Det finns flera vägar som leder upp till toppen av kullen, men du kan också ta tåget som tar cirka 10 minuter och kostar € 7 (du stiger ombord på gatorna Ploutarchou och Aristippou). Kvällen är den bästa tiden för ett besök här, när du kan se solen sjunka ner bakom Atens kända silhuett.

5. Agora

Detta tidigare politiska centrum och marknadsplats var en gång hjärtat av staden Aten, men idag finns bara ruiner kvar. Några sevärdheter att hålla utkik efter här är templet Hephaistos tempel och de fyra stora statyerna av Giants och Tritons, återställda av grekiska arkeologer på artonhundratalet. Det finns också flera gångvägar som användes som offentliga mötesplatser och sägs ha varit besökta av Socrates själv.

Öppettider: (april – oktober) mån-sön från 08.00 till 20.00. (Nov-mars) mån till sön 08.00 till 15.00.

Plats: 24 Adrianou Street

Pris: € 8

6. Atens gatukonst

Bortsett från marmortempel som Akropolis, bjuder gatorna i Aten på mängder av nutida konst. Offentliga väggar och dolda hörn i stadsdelar som Gazi och Monastiraki har varit en utomhusduk för politiska och sociala budskap sedan 1990-talet och eftersom det finns över 2000 stycken sådana konstverk är en guidad rundvandring det bästa sättet att utforska dem på.

8. National Gardens

Någonting som är ett måste att göra i Aten är National Gardens som ligger i centrala Aten. Det är en enorm park och en fristad från de hektiska gatorna. I parken kan du uppleva antika ruiner, mosaiker, pelare, en ankdamm och en sköldpaddsdamm. Botanical Museum of the National Garden är ett litet museum som visar upp torkade växter som odlas i trädgården, historien om trädgården och botaniska målningar av P. Kantartzis.

Öppettider: Dagligen, 07.00 – skymning

Plats: Cnr Leoforos Vasilissis Sofias & Leoforos Vasilissis Amalias

Pris: Gratis

9. Psirri

Psirri är Boho-kvarteret i Aten och ligger mellan Lykabettos och Akropolis och gränsar till populära Plaka och Monastiraki. Området är fortfarande relativt orört av turism och erbjuder mängder av grekisk charm, knäppa barer, typiska atenska kaféer och unika butiker. En av de bästa sakerna att göra i Aten är att njuta av en svalkande grekisk frappe på en uteservering, tillsammans med en omgång backgammon i solen och Psirri är det bästa stället för just detta.

10. Biografen Thission

På denna utomhusbio i Thission kan du titta på klassiska filmer med Aten som bakgrund. Även om du kanske normalt inte brukar gå på bio på helgerna, bör du starkt överväga ett besök här. Denna biograf räknas till en av de bästa i världen och eftersom den dessutom har en utsikt över Akropolis, blir det svårt att argumentera emot. Ostpajerna och det övriga filmsnackset får också ett särskilt omnämnande.

Öppettider: (maj till september) Lördag-söndag från 20.00 till 01.00.

Plats: 7 Apostolou Pavlou Street, Thission

12. Plaka

Plaka kan upplevas som för turistiskt för vissa men detta gamla kvarter på sluttningarna av Akropolis, är fortfarande en av Atens bästa sevärdheter. Byggnader med röda tak och balkonger fyllda med blommor och enorma villor i neoklassisk stil gör det till en fröjd att gå vilse på gatorna här. Det finns gott om butiker med konst, hantverk och keramik att besöka. Även om det kan vara lite kommersiellt så kan du fortfarande hitta autentiska tavernor och kaféer där du kan vila dina trötta fötter (och sluka ett glas kylt Retsinavin). Bakaliarakia på Kidathinaion Street, är den äldsta tavernan i Aten och har specialiserat sig på traditionella rätter.

13. Monastiraki loppmarknad

Denna söndagsmarknad på torget Monastiraki är perfekt som avslutning på resan. Här kan du köpa med några souvenirer att ta med hem eller som present till dig själv som minne från din resa i Aten. På marknaden kan du hitta allt från gamla antikviteter till handgjorda musikinstrument. Gå dit innan 11.00 för att undvika den värsta trängseln och se till att ha gott om tid för att göra de bästa fynden.

14. Ö-luffa

Atens hamn Pireus ligger bara en tunnelbaneresa från centrum och är en port till mängder av idylliska öar strax utanför kusten. Ett exempel är Aegina, ett charmigt utflyktsmål för många atenare, som bara ligger en timmes båtfärd från hamnen. Eller varför inte Hydra som en gång var tillhåll för både Picasso och Chagall och som är känd för sin vackra hamn kantad med marmor plattor och eleganta radhus. Lilla Angistri, en tall-klädd skönhet älskad av vandrare och en tillflyktsort för alla som bara vill strosa runt lugna vikar och slappa på lokala tavernor. Välj och vraka! Det finns massor av fina öar att välja mellan och massor att göra i Aten.

5. Käka en ordentlig gyros

En Souvlakia är den perfekta maten efter en hård utekväll eller en lång dag på stranden. Den kommer i olika varianter: gyrospita innehåller malet lamm eller nötkött, medan en gyrossouvlaki innehåller fläsk som tillagas på spett och en gyroskotopoulo är gjord med kycklingkött. Alla brukar serveras med en sallad, tzatziki och lök. Thanasis på Mitropoleos Street sägs ha den bästa gyrosen i stan, men vi låter dig vara domare …

Karta

Skyscanner är en resesökmotor som hjälper dig att få dina pengar att räcka längre vid bokning av flyg, hotell och hyrbil.