Nyheter 10 vanliga reseproblem (och 10 lösningar)

Alla artiklar

10 vanliga reseproblem (och 10 lösningar)

Missade flyg, myggbett och borttappat bagage – här är 10 lösningar på dina resebekymmer.

Vi har alla varit med om det. Oavsett om det är ett dåligt hotell, ett borttappat pass eller en allvarlig solbränna. Här är en lista över 10 vanliga reseproblem och de bästa lösningarna på dessa.

1) Din plånbok är stulen

Lösning:

Kontakta lokalpolisen direkt och försäkra dig om att få en kopia på anmälan där det framgår vad som hänt och vad som försvunnit. Meddela din bank så fort som möjligt om du blivit av med några bankkort – beroende på bank kan de exempelvis hjälpa till med att skicka ut ett nytt kort eller överföra pengar, samt se till att kortet spärras så fort som möjligt. Alternativt kan du få hjälp av någon hemifrån som kan skicka pengar via någon av överföringstjänsterna som finns online. Det är också av största vikt att du kontaktar ditt försäkringsbolag så snart du kan och gör en anmälan.

Tips:

Ha med dig en extra plånbok med lite lokalvaluta. Ha dina kontanter och kort på separata ställen istället för att förvara allt ihop. När du växlar pengar bör du spara ditt kvitto så att ditt försäkringsbolag kan se hur mycket pengar du blivit av med. Innan du reser iväg bör du anteckna din banks särskilda telefonnummer för spärrande av kort.

2) Du har blivit angripen av myggor

Lösning:

Klia inte, för ju mer du kliar desto mer kommer det att klia och området blir bara mer inflammerat. Om du inte har grejerna med dig: sök upp närmaste apotek och införskaffa tea tree oil, tigerbalsam och antikli-kräm, is och allergitabletter som kan reducera svullnaden.

Tips:

Ha så långt som möjligt på dig långärmat och långa byxor och myggmedel som innehåller DEET. Släck ljuset i sovrummet, dra för gardinerna och sätt in en plug-in anitmygg-apparat. Om du befinner dig i ett område där det finns malaria bör du alltid ta tabletter som förskrivits av läkare.

3) Jet lag förstör din semester

Lösning:

Ställ om din klocka till destinationens tid när du sitter ombord på planet och undvik för mycket alkohol, koffein, fett och salt. Om du anländer dagtid bör du hålla dig vaken och inte ta någon tupplur. Gör vad som helst för att undvika att somna – ta en promenad eller en dusch. Solsken hjälper dig att återställa din inre klocka och träning är bra för att utlösa endorfiner.

Tips:

Förbered dig redan några dagar innan avresa genom att ändra på dina sov- och matvanor, i synnerhet om du ska resa österut då kroppen klarar av detta sämre med värre jet lag som följd.

Jet lag: 15 tips för att slippa tröttheten

4) Du har missat ditt flyg

Lösning:

Först och främst: ta det lugnt och se till att du är trevlig mot personalen, vilket kan hjälpa dig rejält. Ett annat plus är om du är en frekvent resenär med det flygbolaget. Om det rör sig om ett missat anknytningsflyg till följd av att det första flyget var försenat kan du, beroende på flygbolag, till och med tjäna en hacka på missödet. Vissa flygbolag har även möjlighet att låta dig slippa betala extraavgifter ifall du i detta läge behöver boka en ny biljett, så se till att fråga och se vad som är möjligt. Och så är Skyscanner naturligtvis också till hjälp när du snabbt behöver få tag på det billigaste flygalternativet.

Tips:

Bor du på hotell bör du alltid be receptionen om ett väckningssamtal och sätt upp ett extra alarm om du har ett tidigt flyg att passa. Ge dig inte av i sista stund – du vet aldrig vad som kan inträffa (väder- och trafikproblem kan sällan förutses) på vägen till flygplatsen.

5) Du har bränt dig i solen

Lösning:

Kyl ner huden så fort som möjligt med en kall kompress och drick mycket vatten. Drick vätskeersättning för att undvika uttorkning. Ta anti-inflammatorisk medicin som exempelvis ibuprofen och lägg på after sun, en svalkande kräm eller aloe vera för att lindra.

Tips:

Undvik solen mellan 11 och 15, ha på dig en hatt, använd hög solskyddsfaktor, täck för dina födelsemärken och smörj in solskydd flera gånger under dagen, speciellt efter simturen.

6) Du blir av med ditt bagage

Lösning:

Om ditt bagage inte dyker upp på bagagebandet ska du leta upp flygbolagets informationsdisk och lämna in en anmälan. Vissa flygbolag erbjuder en liten väska med nödvändigheter (schampo osv). Tänk på att ju längre ditt bagage är borta, desto mer kompensation har du rätt till. Ditt försäkringsbolag täcker förmodligen också bortkommet bagage, så kontakta dem också. Tänk på att om du blir av med din väska efter bagageutlämningen är det polisen och inte flygbolaget du ska kontakta.

Tips:

Märk din väska tydligt och sätt på något iögonfallande på den (exempelvis en färgglad hårsnudd på handtaget) så att ingen annan tar den av misstag. Ta gärna en bild på ditt bagage innan avresa så att du kan visa upp det för flygbolaget om det försvinner. Ha alla nödvändigheter så som medicin och kontaktlinser i ditt handbagage där du också har med ett ombyte kläder. Försäkra dig om att personen som checkar in din väska märker den med rätt destinationstag. Spara alla kvitton på det du behöver köpa som ersättning under tiden du väntar på att få tillbaka ditt bagage.

7) Du blir matförgiftad

Lösning:

Om din mage gör uppror ska du se till att få i dig mycket vatten. Drick vätskeersättning och försök äta mild mat som bröd, bananer, kex, äggröra och rent ris. Undvik kryddigt, sött och fett. Försök också att undvika att ta anti-diarré medicin och låt istället allt ta sin tid. Om du spyr ska du vänta med att äta fast föda tills det avtar. Om tillståndet inte förbättras efter ett par dagar bör du uppsöka läkare.

Tips:

Undvik is och vatten som inte är kokt. Var också försiktig med flaskor där korken blivit bruten och flaskor som har fyllts på på nytt. Var försiktig med frukt och sallad (de kan ha sköljts i smutsigt vatten). Håll dig också borta från mat som har stått ute en längre tid och exponerats för flugor. Se också upp med mat som värmts upp, i synnerhet ris.

8) Du har tappat ditt pass

Lösning:

Det första du ska göra är att anmäla ärendet hos lokalpolisen, få ett ärendenummer och därefter boka ett möte på ditt lands ambassad/konsultat. Där kommer du att få fylla i en förlustblankett innan du tilldelas ett provisoriskt pass. Det är mycket hjälpfullt om du kan visa upp något annat som stödjer din identitet (exempelvis ett körkort). Kontakta även ditt försäkringsbolag och kontrollera om de täcker kostnaden för utfärdande av nytt pass.

Tips:

Ha alltid en kopia av ditt pass med dig i din bagageväska eller i din mejlkorg. Du sparar också en hel del tid om du har med dig ett par extra passfoton.

9) Ditt hotell är en besvikelse

Lösning:

Lid inte i det tysta – om du har tilldelats ett dåligt rum, ge hotellet en chans att åtgärda problemet direkt. Ta foton på det som stör dig och prata med hotellchefen eller din reserepresentant. Om det bara är rummet som är problemet bör du påpeka detta så fort som möjligt i receptionen och var trevlig när du gör det. I de flesta fall kommer hotellet att erbjuda dig ett annat rum. Om problemet inte åtgärdas och du tvingas byta hotell, skriv ett brev till hotellchefen och uppmärksamma denne på ärendet. Om du reser med en resebyrå eller genom en hotellbokningssajt online kan du även uppmärksamma dem.

Tips:

Ta många foton och gärna videobevis för att stärka ditt klagomål. Om du betalat vistelsen med ditt bankkort kan det finnas möjlighet till ersättning.

10) Ditt bagage är för tungt vid hemresa

Lösning:

Få inte panik. Ta ut några av de tyngre sakerna och placera dem i en annan väska. Det kanske inte är så kul, men du slipper betala överviktsavgift. Var bered på att ta på dig tyngre kläder eller byta ut dina skor mot ett tyngre par från bagaget (allt räknas). Istället för att klaga, var vänlig och förklara situationen (flygbolagen kan ibland se mellan fingrarna om det rör sig om 10 procents övervikt).

Tips:

Res lätt och slipp stressen! Om du nu måste packa mycket – investera i en bärbar bagagevåg så att du slipper chocken på flygplatsen.

10 saker du inte borde packa

Karta