Nyheter 10 traditionella spanska rätter som du måste prova

Alla artiklar

10 traditionella spanska rätter som du måste prova

Välj bland Michelinkrogar och lokala restauranger där recepten har använts i generationer. Skyscanner har sammanställt en guide till de bästa spanska rätterna.

Spanien är känt för mycket och inte minst för att ha ett av världens bästa kök. Här tipsar vi om de 10 traditionella rätterna som du måste prova!


Hämta Skyscanner-appen

1. Tortilla de Patatas (spansk omelett)

Det första noterade receptet för denna enkla spanska rätt dateras till 1817 och kommer från regionen Navarra. Tortilla är maträtten som alla Spanien-frälsta älskar och den kan avnjutas i otaliga varianter runt om i landet, från Sevilla till Barcelona och La Coruna. Det är väl känt att en omgjord version av tortillan var det som kickstartade kocken Ferran Adriás internationella karriär. Vi rekommenderar dessa två klassiska platser: La Casa de las Tortillas (Zaragoza Street 23, Guadalajara) och Panela (Torget Maria Pita 12, A Coruña).

2. Gazpacho

Det finns inte ett chans att du kan överleva en spansk sommar och dess höga temperaturer utan lite hjälp från en kylig gazpacho; huvudingredienserna är tomat, gurka, lök, olivolja, vitlök och lite bröd. I Andalusien, som är gazpachons inofficiella hem, finns det också ett liknande recept för salmorejo, en tjockare variant av gazpacho, men lika uppfriskande. Om du vill prova riktig kvalitets-gazpacho bör du kolla in dessa ställen: Doña Elvira (Plaza Doña Elvira 6, Sevilla) och Bodeguita Casablanca (Calle Adolfo Rodriguez Jurado nr 12, Sevilla).

3. Paella

Ordet paella användes ursprungligen för att beskriva pannan som denna berömda spanska risrätt tillagades i. Traditionell paella var en mix av olika ingredienser som lokala bönder hade tillhands: kyckling, kanin och grönsaker typiska för Valencia. Över åren har receptet utvecklats och idag är det vanligt att man hittar skaldjur blandade med riset. Var kan du avnjuta denna rätt? Det klassiska alternativet är att besöka en restaurang vid vattnet för den färskade tallriken – prova La Pepica (Paseo Neptuno, 2.6 och 8, Valencia).

4. Calamares en su tinta

Den må inte se ut som den mest aptitretande måltiden – vita, gummiaktiga ringar som flyter omkring i svart bläckfisk-bläck – men en smakbit och allt tvivel du hade kommer att försvinna (tillsammans med det som var kvar på tallriken). Det tar omkring en och en halv timme att förbereda och tillaga denna rätt och hemligheten är att använda sig av det rätta bläcket som ger den rikaste och mest distinkta smaken, men det kan också förekomma konstgjort bläck som läggs till i efterhand för att ge rätten en ännu mörkare färg. Utöver den slingriga bläckfiskarna är andra ingredienser lök, vitlök, persilja, cayennepeppar och ett glas vin. Ett ställe där du kan prova på denna läckerhet är på Bar Koistha (Olite Street 35, Pamplona).

LÄS MER: Bildfrossa: 10 perfekta stränder i Spanien

5. Chicharro al chacolí

När du tänker på spanska viner tänker du kanske automatiskt på rioja, men har du hört talas om chacolí (eller txakoli), en vinsort som till största delen produceras i Baskien. Många av de lokala recepten innehåller en klunk av detta uppfriskande vin och en av de populäraste innehåller också lokalt fiskad makrill (chicharro). Denna klassiska fiskgryta innehåller tomater, lök, morot, purjolök, vitlök, olja och, såklart, ett glas chacolí. Resultatet är en njutning för dina smaklökar och en av de bästa serveras på Restautante RK (Plaza Jose Maria Sert 2, Donostia), som har lagat denna traditionella rätt sedan 1998.

6. Migas

Du kan inte promenera genom Teruel utan att prova en tallrik med migas. Denna rätt sägs ha sitt ursprung i 1500-talsrätten hormigos (vetegryta baserad på bröd). Det traditionella sättet att tillaga migas på är: skär några brödskivor och låt de ligga i saltat vatten under en dag, stek med olja och vitlök och vänd de ofta för att undvika att de fastnar i pannan. Till detta serveras vanligtvis bitar av skinka, chorizo eller till och med vindruvor. En av de bästa tallrikarna med migas serveras på La Fondica (Calle De la Estación s / n La Puebla de Valverde, Teruel). Men se upp, en tallrik med migas kommer att göra dig lika sömnig som Törnrosa, så planera en siesta innan du sätter igång med frossandet.

7. Escalibada

Inbland är det bästa också det enklaste och denna rätt är definitivt en sådan. Här får du mycket smak med den minsta möjliga förberedelsen. Rättens ingredienser är röda paprikor och aubergine som grillats tills skinnet blivit svart, därefter skalats och skärs upp i strimlor.På många ställen avnjuts escalibada på rostat bröd som penslats med tomat, olja och salt och med ansjovis, lök eller tonfisk. En av de mest traditionella restaurangerna där du kan prova detta är Origens (Calle Ramon y Cajal, 12, Barcelona).

8. Cocido Madrileño

Om du är ute efter riktig comfort-food behöver du inte leta mer, en rykande varm skål med cocido madrileño är den perfekta rätten på en kall dag – och tro det eller ej så skiner solen inte alltid i Spanien! Ingredienserna är: kikärtor, kött i gelé, en halv kyckling, chorizo, blodpudding, saltade grisfötter, en köttbulle, vitkål, lök, gröna bönor, ris, bacon, skinka, olivolja och vitlök. Rätten tar nära tre timmar att förbereda med resultatet är en mycket tillfredställande gryta som tål att visas upp för gästerna. Om du inte vill laga den själv så kan du avnjuta den på Restaurante Casa Carola (Padilla Street, Local 54 Right, Madrid).

LÄS MER: Madrid: så får du ut det mesta av din weekendresa

9. Tarta de Santiago

Galicien är känt för sina skaldjur och fiskar men här finns också plats för desserter, däribland en av landets mest kända sötsaker: tarta de Santiago. Denna traditionella dessert är gjord på mjöl, smör, mandlar, socker, ägg och citron och har en specifik nötig smak och en historia som sträcker sig till 1500-talet. Den klassiska kakan dekoreras vanligtvis med florsocker och ett Santiagokors. Skölj ner din tårtbit med vinet Licor Regueiro som är typiskt för Galicien. Tårtan är tålig och du kan packa med dig en hem som souvenir och bjuda dina vänner och familj på. Ett av ställena som säljer tårtan är Acesta Tenda (Rua do Franco, 52 bass, Santiago de Compostela).

10. Hojuelas

Sist men inte minst, en av Spaniens mest älskade sötsaker, hojuelas. Den avnjuts vanligtvis vid högtider så som Alla Helgona och påsk och smaken är oslagbar. Du kan inte åka till Spanien utan att prova dem!För att göra det enkelt för dig rekommenderar vi ett bageri där du kan hitta hojuelas: Pasteleria Frias (Calle de Marcos Salgueiro 2, Valladolid).

Redo att upptäcka Spaniens matkultur?

Karta

Kanske gillar du även följande artiklar?

Europas 12 bästa saluhallar

Världens bästa street food – vilken är din favorit?

8 internationella rätter som du måste prova

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.