Nyheter 10 tips för lyckad backpacking

Alla artiklar

10 tips för lyckad backpacking

Planerar du att backpacka i Asien eller Europa i år? Kolla in Skyscanners bästa tips och tricks för en lyckad backpacking; allt från hur du packar smart till hur du kan spara pengar under resans gång.

Hämta vår gratis app

Innan du ger dig av:

1. Gör din research

Även om en stor del av backpacking-upplevelsen är det outförsedda så betyder det inte att lite research ska undvikas helt. En snabb koll i guideböckerna kommer inte bara att ge dig mer inspiration till hur du ska lägga upp din resa men också ge dig något att se fram emot.

Hitta billiga flyg

2. Packa smart

En backpacker bör inte bara vara väl bekant med de olika flygbolagens bagageregler utan också medveten om att packningen kommer att bäras betydligt längre än av den genomsnittlige resenären. Behöver du verkligen 40 par strumpor? 10 böcker? Nio flaskor solskyddskräm? Kom ihåg att även om du befinner dig utomlands så kommer du fortfarande att kunna tvätta kläder och köpa toalettartiklar och därmed spara plats för mer nödvändiga saker. Och även om din resa ska hållas inom en viss budget kan det vara värt att se över möjligheterna att investerna i något dyrare saker, som exempelvis en läsplatta, för att spara utrymme.

Även sättet du packar på kan bespara dig en hel del missöden. Ha viktiga saker som exempelvis solglasögon och resedokument nära toppen och sådant du inte kommer att behöva direkt, exempelvis kläder och skor, i botten av din backpack ryggsäck.

LÄS MER: De 15 bästa packningstipsen någonsin

3. Förboka eller inte förboka, det är frågan

Tillbaka till det här med spontanitet – planerar du din resa och boende i förväg eller lämnar du din kalender tom? Allt handlar om tajming. Gör du en treveckors rundresa i Frankrike eller en sexmånaders tur i sydöstra Asien? Om du åker på en kortare backpacking-resa, två månader eller mindre, så kan lite planering hjälpa dig att göra det mesta av din tid på resande fot. Men om du har månader och månader av resande framför dig är det nästan omöjligt att göra upp några konkreta planer. Du kan boka dina första två eller tre destinationer i förväg men ge dig därefter möjligheten att låta lusten styra.

LÄS MER: Hitta billiga sista-minuten flyg

Under resans gång

4. Spara pengar på attraktioner

När du väl ger dig av kommer du att upptäcka att pengarna försvinner snabbare än du förväntat dig. Varför? Du spenderar dem på samma sätt som du skulle göra på en vanlig semesterresa och inte som på en backpacking. Men oroa dig inte, det finns många sätt att spara pengar på utan att offra alla de turistmåsten du alltid velat besöka. Om du har ett studentkort ska du använda det så mycket det går, det kan vara din fribiljett till både inträden på museer och rejäla rabatter på attraktioner. Kom också ihåg att dubbelkolla om de platser du planerar att besöka har gratis inträde under vissa dagar eller timmar. Många museer, däribland Reina Sofia i Madrid, har gratis inträde på eftermiddagarna.

5. Så här ska du äta

Du kommer att besöka många nya platser och vilja prova på många nya saker. Hur sätter man upp en budget för all den smaskiga maten som väntar? Hur trevligt det än vore med middagar på fantastiska restauranger varje kväll så kommer det att urholka din budget snabbt. Tillåt dig själv ett riktigt bra mål mat per destination och satsa därefter på att prova gatukök, mat från stormarknader och egenlagade rätter hemma på vandrarhemmet (vilket förörvigt är ett utmärkt sätt att lära känna de andra boende på).

LÄS MER: Världens bästa street food – vilken är din favorit?

6. Slösa inte bort långa resor

Det är enkelt att slösa bort långa resor genom att sova men man ska inte glömma att dessa transportsträckor också utgör en fantastisk källa till reseminnen. Personen som sitter bredvid dig kan kanske ge dig några riktigt bra tips på lokala måsten. Om inte, plocka upp ett anteckningsblock och sätt igång med att göra en lista över saker du vill göra eller över sådant från din förra resa som du vill komma ihåg. Du kommer också att se mycket världsvan ut när du sitter där försjunken med dina tankar och anteckningsblocket i handen!

7. Prata med folk

Backpackers kan hamna i två läger. De som bara pratar engelska med andra engelsktalande eller de som kommer att tala med alla utom de engelsktalande. Och båda två går miste om en hel del. Att bara prata med folk som kommer från samma ställe som du kommer att begränsa din upplevelse. En stor del av det roliga med att resa är språkbarriärerna och mötena med människor från en annan kulturell bakgrund än din egen. Samtidigt kommer undvikandet av andra turister också att begränsa dig, här kan det handla om allt från att missa ett tips på en riktigt bra lokal restaurang till vilket av stadens vandrarhem som anordnar de bästa festerna.

LÄS MER: 7 tips för dig som vill lära ett nytt språk fort

8. Gör det mesta av din destination

Du kommer att tillbringa en hel del tid ombord på tåg och bussar tittandes ut över vackra platser som passerar förbi. När du väl kommer fram till din destination gäller det att göra det mesta av tiden där. Undvik, där det är möjligt, att ta dig fram med kollektivtrafik för att istället upptäcka området till fots. Du kommer att upptäcka saker du annars aldrig skulle ha sett, sådant som gatukonst, unika små butiker och coola caféer. Eller hyr en cykel och ge dig ut på upptäcksfärd. Ta in så mycket du kan av din destination innan det blir dags att ge sig av igen.

När du kommer tillbaka

9. Tråka inte ut folk

Ja, du har precis kommit tillbaka från ditt livs resa och du har många fantastiska saker att berätta om; romanser, äventyr, spänning…men för dem som stannat kvar hemma kanske det räcker med dina frekventa Facebook-uppdateringar och solnedgångar på Instagram. När folk frågar om din resa, håll dig till ”det var fantastiskt, tack” plus en snabb anekdot, vill de veta mer kommer de att fråga. Du reser inte för att skryta (det borde du i alla fall inte göra).

10. Dokumentera dina minnen

Du har samlat på dig hundratals papper, servetter, ölkapsyler, biljetter och minnen från din resa. Istället för att låta allt ligga längst ner i din ryggsäck kan du till exempel använda grejerna för att göra en scrapbook? Om dina minnen är bevarade i ett mer digitalt format, varför inte samla dem i en video av fotografier ackompanjerat av den här låten som blev resans soundtrack? Glöm heller inte att alltid ta med dig något minne hem från dina resor, det kan vara allt från en liten solfjäder från Andalucien till en kimono från ditt besök i Japan. Sådana grejer kan bli ett trevligt samtalsämne när du har folk omrking dig som du kan skryta för, förlåt, berätta om dina långa resa.

LÄS MER: Kreativa sätt att minnas semestern

Sugen på att börja planera din backpacker-resa? Testa vår sökfunktion ”Överallt” för att få inspiration:

Karta

Kanske gillar du även följande artiklar:

11 magiska platser i Sydostasien

Backpacking tips: 10 bästa destinationerna

De 10 billigaste länderna att semestra i

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.