Nyheter Resetips 10 saker att göra på Bali och Giliöarna

Alla artiklar

10 saker att göra på Bali och Giliöarna

Exotiska, härliga Bali! Följ med oss till en ö som är så speciell - med sin grönska, sprakande färger och en spännande kultur. Här är familjen Thunbergs 10 bästa tips från Bali och de närliggande Giliöarna.

Om familjen Thunberg

Familjen Thunberg reser jorden runt tillsammans med barnen Milo, 8, och Jack, 6. Hos Skyscanner kan du få en inblick i hur de planerar sitt äventyr, tips kring att resa långa avstånd med barn samt inspiration till exotiska destinationer.

Sevärdheter på Bali och Gili

1. Nusa Lembongan

En charmig ö där vi valde att inleda vår Balivistelse, vilket var bra eftersom ön ligger lättillgängligt från Balis flygplats. Vi bodde nära stranden Mushroom Bay och njöt av ett riktigt varmt hav och sköna stunder i solen på den vita stranden.

2. Devil´s Tears

Ett måste att se om man besöker Lembongan. Här har naturen själv skapat en plats där vågorna slår in mot de stupande klippkanterna, och det bildas en ånga av vattnet som slår upp. Här är solnedgången något alldeles extra. Dramatiskt och storslaget!

Devil´s Tears, Nusa Lembongan

3. Ubud

Ubud är den lilla staden i Balis inland som har så mycket att erbjuda. Hit kom redan på 1930-talet konstnärer och författare för att skapa och inspirera, och än idag produceras mycket konst och andra estetiska verk här.

Staden har även ett stort utbud av möjligheter till yoga och meditation, och många som kommer hit blir kvar längre än de hade tänkt från början. Ett tydligt hälsofokus syns på caféerna och restaurangerna, med mycket organiska råvaror, raw food och vegetariska menyer.

Shopping i Ubud

Foto © Milo Thunberg | Attresamedbarn.se

4. Monkey Forest

Mitt i Ubud ligger en fantastisk oas som också är de vilda apornas hem. Monkey Forest är ett naturreservat och dessutom en helig plats. Här lever aporna i naturen och enligt informationen finns det en bra bit över 600 apor här.

Härinne finns också flera tempel som spelar en viktig symbolisk roll för ortsbefolkningen. Förutom alla roliga möten med aporna – här kommer man verkligen nära dem – så är skogen jättefin. Så rofyllt att bara gå runt här i några timmar!

5. Cykla genom Balis landsbygd

En dagsutflykt vi varmt rekommenderar! Här kommer du nära både naturen och befolkningen, och får lära dig mer om den kultur som är så speciell för Bali. Här har de sin egen variant av hinduism, och mycket handlar om att hedra gudarna och tacka naturen för allt vad den ger.

Här finns många symboler, traditioner och ceremonier, och under vår cykelfärd stannade vi till i små byar, hälsade på hemma hos en familj och fick veta mer om deras liv och högtider. Vi bokade vår utflykt med Balibike.

Familjen Thunberg cyklar genom Balis landsbygd

Foto © Patrik Thunberg | Attresamedbarn.se

Redo att upptäcka Bali?

6. De varma källorna i Banjar

På norra Bali, några mil utanför strandorten Lovina, finns en häftig plats där man badar i heliga, varma källor. Vattnet kommer från en vulkan och är rikt på svavel. Det anses därför ha många hälsofrämjande egenskaper, och lokalbefolkningen badar här för att lindra och bota sina olika krämpor.

Vill man bada är vattnet riktigt varmt och skönt, och det finns flera olika bassänger att bada i. Dessutom finns ständigt flödande vatten som sprutar ut från drakhuvudsformade duschar. Det är en otroligt fin omgivning, där gröna växter och hundratals blommor bäddar in källorna.

7. Gili Air, Gili Meno och Gili Trawangan

De tre Giliöarna tillhör visserligen inte Bali utan grannön Lombok, men de flesta tar sig hit via någon av Balis hamnstäder. Det råder en speciell atmosfär på dessa öar, som saknar fordonstrafik och där livet går sin stilla gång ackompanjerat av vågor, vita stränder och sköna små restauranger vid vattnet. Trawangan är den ö med mest party och kommers, medan Meno och Air är betydligt lugnare.

Gili Trawangan

8. Snorkla utanför Giliöarna

Det som lockar mest är att få se havssköldpaddor i sin naturliga miljö, och ja, det är verkligen något speciellt! Och även mycket annat under ytan i havet utanför Giliöarna är fantastiskt fint.

9. Prova kaffe, kakao och te

Det odlas och växer så mycket gott på Bali, bland annat kaffebönor av högsta kvalitet, kakao och olika örter som används för att göra goda teer av, som till exempel ingefära och lemongrass.

Här och var på ön finns trädgårdar dit besökare är välkomna att – gratis – gå runt och titta på de olika växterna och prova de olika dryckerna. Visst hoppas ägarna att man ska köpa något i butiken som alltid finns i anslutning till trädgården, men det är ju ett fritt val du som besökare har.

10. Delfinerna i Lovina 

Hyr en privat båt med chaufför, och åk ut i soluppgången och se delfinerna som hoppar ute i havet. En unik upplevelse.

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.