Nyheter 10 otroliga östeuropeiska städer

Alla artiklar

10 otroliga östeuropeiska städer

Om Prag och Paris känns lite passé, vad sägs om att utforska några städer i Östeuropa? Vi har valt ut tio östeuropeiska städer som du förmodligen inte har hört talas om. Dessa spännande destinationer är idealiska för både en weekendresa och ett längre besök.

Hämta vår gratis app

1. Zamość, Polen

Långt ut i östra Polen, nära gränsen till Ukraina, ligger en av Europas mest otippade arkitektur destinationer. Den sömniga staden Zamość byggdes av den italienskfödde arkitekten Bernando Mornado och har ett överdådigt torg i italiensk renässansstil. Arkitektens ursprung förklarar varför Zamość påminner så mycket om Florence. Kommer du hit kommer du förmodligen att tillbringa den mesta tiden i närheten av det vackra torget och den minst lika vackra och UNESCO-listade gamla stadskärnan som är fylld med detaljrika och färgglada byggnader.

Sök flyg till Polen

LÄS MER: Otroliga Polen – saker att se och göra

2. Loket, Tjeckien

Belägen vid floden Ohre och perfekt för en dagsutflykt från Prag – det tar omkring fyra timmar med tåg att ta sig till denna vackra och betydligt mindre folkfyllda stad. Här finns ett gammalt slott, ett vakttorn och ett bokbindare-museum. Det är visserligen inte samma partyatmosfär här som i huvudstaden men det är definitivt värt att stanna till här och njuta av en varm dryck ur en porslinsmugg, orten är nämligen känd för sitt porslin. Köp med dig en autentisk tjeckisk souvenir hem till svärmor och bjud henne på te.

Sök flyg till Tjeckien

3. Ljubljana, Slovenien

Den slovenska huvudstaden är en av Europas mest spännande när det kommer till arkitektur, här blandas barockbyggnader med underbara medeltida hus men också byggen i Art Nouveau-stil och en ”retro” socialistisk stil finns att beskåda på många fasader. Mycket av det du ser i Ljubljana finns här tack vare arkitekten Joze Plecnik som senare arbetare i Prag. Ljubljana är utan tvekan en vacker stad perfekt för en weekend, här finns mängder med caféer längs med floden och ett livligt studentliv. Om du är förtjust i bakverk bör du kolla in Cajunica Gallus som ligger vid floden och är känd för sin dekadenta chokladkaka och kalla frukt-teer.

Sök flyg till Slovenien

LÄS MER: Europas mest underskattade resmål

4. Osijek, Kroatien

KroOsijek är en av de vackraste östeuropeiska städer du kan hitta på kartan. Glöm Kroatiens berömda kuststäder och ta dig inåt land, mot floden Drava och staden Osijek där du möts av fin-de-siècle arkitektur och Europas första spårvagnssystem. Ett måste är det nyligen uppfräschade fortet Trvda men en promenad längs med flodkanten är heller inte fel. Besök något av de många caféerna och barerna där du kan prova den lokala Osjekco-ölen och fisksoppan med paprika. 

Sök flyg till Kroatien

LÄS MER: 10 saker du inte får missa i Kroatien och Istrien

5. Klaipeda, Litauen

Denna baltiska hamnstad är en prydlig och charmig destination med en kompakt historisk stadskärna och mängder med museer, uppfräschade gator och ett stort utbud av restauranger och barer där man kan avnjuta läckra lokala rätter och god öl. Reser du med barn kan du ta med dem på äventyr i stadens gamla kvarter där de får spana efter små skulpturer av djur, drakar och sagoväsen som finns uppsatta på byggnaderna här. Om du kommer hit under sommarperioden kan du besöka områdets stränder, den mest populära är Smiltyné som är en UNESCO-listad sandsträcka. Eller varför inte ta färjan över till vackra Neringa som är en stor ö med några av Europas mest spektakulära sanddyner.

Sök flyg till Litauen

6. Tartu, Estland

Medan de party-frälsta söker sig till huvudstaden Tallinn är studentstaden Tartu en mer tillbakalutat alternativ med ett betydligt lugnare tempo. Staden anses vara landets intellektuella och kulturella centrum och är en av Estlands äldsta städer daterad till 1030. Den historiska stadskärnan är välbevarad och många av de gamla byggnaderna används av universitetet. Området bjuder på mängder med caféer, barer och restauranger. Det finns även mängder med utomhusaktiviteter att sysselsätta sig med, ett besök i universitetets botaniska park är ett måste.

Sök flyg till Estland

LÄS MER: Estland, Lettland och Litauen – en guide till de baltiska länderna

7. Kotor, Montenegro

Det ”nya Kroatien” börjar så smått att sätta sitt avtryck på den Europeiska turistkartan och är en pärla bland östeuropeiska städer. Det enklaste sättet att ta sig hit är med flyg till flygplatsen Tivat, som ligger cirka åtta kilometer från Kotor, och därefter ta sig vidare med hyrbil. Denna medeltida stad är uppsatt på UNESCO:s lista över världsarv och byggt på ett sätt som för tankarna till ett skyddande fort. Håll utkik efter stadens mest kända landsmärken, katedralen St. Tryphon och kyrkan St. Nicolas.

Sök flyg till Montenegro

LÄS MER: Skyscanner tipsar: 8 måsten i Kotor

8. Brno, Tjeckien

Tjeckiens näst största stad är en utmärkt weekenddestination med ett livligt nattliv, vackra medeltida byggnader och en lägre prisnivå än Prag. Flera av stadens attraktioner finns kring Frihetstorget, så som slottet Spilberk.

Sök flyg till Tjeckien

9. Torun, Polen

Om du älskar medeltida städer och gamla kyrkor är Torun destinationen för dig. Den närmaste flygplatsen finns i Bydgoszcz (50 kilometer bort) och en hyrbil är ett perfekt sätt att ta sig runt på både i centrum och i närområdet, inklusive Chelmza och stadens vackra sjöstrand. I Torun kan du utforska de gamla UNESCO-listade kvarteren och kanske besöka ett museum av det mer unika slaget; pepparkaksmuseet.

Sök flyg till Polen

10. Bratislava, Slovakien

Sist men inte minst på vår lista över de bästa östeurpeiska städerna fnns Bratislava. Efter skilsmässan och slutet på Tjeckoslovakien tog Bratislava på sig rollen som huvudstad i det nya landet, Slovakien. Här blandas moderna byggnader på en sida av staden med förorter där mycket lite ser ut att ha ändrats sedan Sovjettiden. Häng med stadens unga och trendiga på köpcentret Eurova vid Donaufloden eller slappa på promenaden utanför. Härifrån kan du beundra den nya Slovak National Theatre och det närliggande Warehouse no.7 som är ett nyligen renoverat gammalt laget och numera ett konserthus.

Sök flyg till Slovakien

10 otroliga östeuropeiska städer

Stad Land
Zamość Polen
Loket Tjeckien
Ljubljana Slovenien
Osijek Kroatien
Klaipeda Litauen
Tartu Estland
Kotor Montenegro
Brno Tjeckien
Torun Polen
Bratislava Slovakien

Letar du efter mer inspiration till dina resor? Läs vidare här:

7 okända men otroligt vackra städer i Europa

10 billiga weekenddestinationer inom Europa

Europas 10 vackraste byar och småstäder

[Skyscanner](http://Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.) är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på [flyg](http://Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbilar.), hotell och hyrbilar.

Karta