Nyheter 10 fantastiska öar i Stockholms skärgård

Alla artiklar

10 fantastiska öar i Stockholms skärgård

Ljusa sommarnätter, varma klippor och svalkande bad. Stockholms skärgård är en vidunderligt vacker destination som lockar besökare från hela världen. Skyscanner tipsar om 10 fantastiska öar att besöka.

Hitta billiga flyg till Stockholm

Hitta billiga hotell i Stockholm

1. Sandhamn

Denna populära skärgårdsidyll ligger drygt en timme från storstan och är ett riktigt paradis med vita stränder och karga klippor. Sandhamn lockar besökare året om, även om sommaren är högsäsong och bjuder på mängder med aktivitetsmöjligheter. Bada, vandra eller njut av öns fina utbud av barer, restauranger och butiker.

Så tar du dig till Sandhamn: Båt (Cinderella) från Strandvägen i centrala Stockholm eller taxibåt (Sandhamns Båttaxi, Stavsnäs båttaxi eller Roslagens sjötrafik).

2. Fjäderholmarna

Fjäderholmarna är ett perfekt alternativ för dig som vill besöka Stockholms skärgård men har ont om tid. Denna ögrupp ligger bara en kilometer öster om Djurgården och bjuder på flera matställen, två handelsbodar, utställningar och evenemang. Fjäderholmarna brukar öppna för säsongen i slutet av april.

Så tar du dig till Fjäderholmarna: Vaxholmsbolaget, Fjäderholmslinjen och Strömma Kanalbolaget trafikerar sträckan. Gustafs taxibåt är ett annat alternativ.

3. Väddö

Väddö är en av Sveriges största öar och ligger cirka tio mil nordost om Stockholm. Att börja på Väddö havsbad är en perfekt utgångspunkt för dig som vill utforska ön; hyr en cykel och varva natursköna småvägar med svala havsdopp och kaféebesök. På Väddö hittar du också Roslagens Sjöfartsmuseum och det populära Väddö gårdsmejeri.

Så tar du dig till Väddö: Du kan ta dig från Stockholms central till Väddö med tunnelbana mot Mörby centrum, därefter buss 676 från Danderyd sjukhus T-bana till Norrtälje busstation där du byter mot buss 637 mot Ellan. Resan tar cirka två timmar.

4. Möja

Möja är huvudö för ö-gruppen Möja-arkipelagen i den yttre delen av mellersta Stockholms skärgård. Ön lockar besökare året runt och är känd för bland annat sina fina cykelvägar, promenadstråk och äkta skärgårdsmiljö.

Vakra Möja är dock ingen ö för dig som vill lata dig på stranden; det finns inga iordningsställda badplatser på ön och de stränder som finns är relativt otillgängliga.

Så tar du dig till Möja: Vaxholmsbolaget trafikerar Möja, liksom Stavsnäs Båttaxi och SeaCab Möja.

5. Arholma

Arholma ligger i den norra delen av Stockholms skärgård och är till största delen ett naturreservat. Här finns bland annat en gammal granskog, småskaliga jordbruk med betande djur och möjligheter att se havsörnar.

Så tar du dig till Arholma: Båtar finns från Simpnäs på närbelägna Björkö, med flera dagliga turer året om. Under sommarmånaderna trafikeras Arholma av Waxholmsbåtarna från Stockholm och Norrtälje.

6. Grinda

En av Stockholms skärgårds populäraste öar är Grinda och det är inte så konstigt. Detär en vacker ö med ängar och klippor och mysiga promenadstigar.

Grinda är också känt för sina små uthyrningsstugor från 1940-talet, ståtliga Grinda Wärdshus och den fina gästhamnen i hemviken. Ön bjuder dessutom på många fina badställen med både sandstränder och klippor. Ta med dig pick-nick korgen och spendera dagen här.

Så tar du dig till Grinda: Skärgårdsbåtarna trafikerar Grinda året runt. Både Waxholmsbolaget och Cinderellabåtarna har flera dagliga turer från Stockholm, Nacka Strand, Lidingö, Waxholm och Värmdö. Från Stockholm tar resan ut till Grinda drygt en timme.

7. Utö

Utö är en av de största öarna i Stockholms skärgård och ligger cirka 16 kilometer nordost om Nynäshamn. Ön lockar besökare året om, inte minst till den årliga, traditionella julmarknaden vid Utö värdshus.

På Utö får du en magisk utsikt över havet och kan riktigt känna att du är på en ö. Här finns också flera restauranger, bageri, vandrarhem, affärer och en gästhamn.

Så tar du dig till Utö: Waxholmsbåtarna samt ett flertal taxibåtar trafikerar Utö.

8. Huvudskär

Ögruppen huvudskär består av nästan 200 småöar och kobbar och ligger i den södra delen av Stockholms skärgård. Huvudskär är känt för sitt speciella ljus, vilket har lockat många konstnärer. Här finns också ett rikt fågelliv, vilket gör Huvudskär perfekt för fågelskådare.

Så tar du dig till Huvudskär: Trafikeras med Waxholmsbolaget under högsäsong. Under lågsäsong kör taxibåtarna Dalarö Sjötransporter och Gålö sjötaxi.

9. Lidö

Skärgårdsparadiset Lidö var en gång sommarhem för husmödrar och idag är detta en perfekt tillflyktsort för den som söker lugn. Naturhamnen Österhamn har en fin utsikt över Havssvalget och är en utmärkt plats att stanna till på för en paus. Bland sevärdheterna på Lidö finns Lidö Säteri från 1700-talet och Stolpkvarnen vid ångbåtsbryggan. Lidö Värdshus har en populär restaurang.

Så tar du dig till Lidö: Reguljärtrafik finns med Waxholmsbolaget från Stockholm, båtbyte vid Fejan. Båttaxi finns med Enskärs Sjötransport och Fejans Sjötransport.

10. Norröra

Norröra i den norra delen av Stockholms skärgård är kanske mest känd som Saltkråkan, det var nämligen här som Astrid Lindgrens filmer om Tjorven utspelade sig och satte ön på kartan under 1960-talet.

Astrid Lindgren bodde faktiskt själv på ön när hon skrev manuset. Under sommarmånaderna anordnar Blidösundsbolaget guidade turer Till Tjorvens Saltkråkan och visar några kända platser från filmerna.

Så tar du dig till Norröra: Waxholmsbolaget kör turer till Norröra.

Karta

Skyscanner är en resesökmotor som hjälper dig att få dina pengar att räcka längre vid bokning av flyg, hotell och hyrbil.