COVID-19 (Coronavirus) kan påverka dina resplaner. Vart du än är på väg hittar du de senaste rekommendationerna här.

Nyheter 10 billiga weekenddestinationer inom Europa

Alla artiklar

10 billiga weekenddestinationer inom Europa

Flyg, hotell, hyrbil och mat. Från Budapest till Berlin, Skyscanner listar Europas 10 billigaste weekenddestinationer.

Upptäck nya, spännande destinationer i Europa som du enkelt kan flyga till och som är som gjorda för en weekend tripp. Vad sägs om Budapest, Prag eller varför inte Istanbul? Här kommer våra 10 bästa tips!

1. Budapest

Ungern är ett av de mest prisvärda länderna i världen att semestra i och prisnivån i landet är ungefär hälften jämfört med i Sverige. I Budapest finns ett stort utbud av prisvärda hotell och många av stadens sevärdheter och attraktioner är gratis. Ett dygnskort som gäller på stadens bussar och spårvagnar kostar cirka 50 kronor och gäller för ett obegränsat antal resor. Du får betala lika mycket, drygt 50 kronor, för en ordentlig middag i Budapest, vilket gör landet till ett av de billigaste i Europa. Det ungerska köket är dessutom känt för sin rejäla rätter och generösa portioner, du kommer med andra ord att hålla dig mätt länge! En öl i Budapest kostar blygsamma 10 kronor.

LÄS MER: Skyscanner guidar: 10 måsten i Budapest

2. Prag

Prag är en klassisk favorit bland backpackers. Prisnivån i Prag är inte lika låg som den var för några år sedan då landet gjorde sig känt som ett mindre prisparadis, men det är fortfarande lätt att komma undan med en begränsad semesterbudget här. Ett dygnspass i kollektivtrafiken kostar knappt 40 kronor och en middag på en lokal restaurang går på cirka 60 kronor. Ett tips är att undvika restauranger med turistmenyer och försöka hitta matställen där pragborna själva äter. Kontrollera kvitton noggrant och undvik taxiresor så gott det går, en onödig utgift i en stad där man enkelt kan ta sig runt till fots. Ölen i Prag är riktigt billig och det är faktiskt billigare att dricka en öl i en bar än att köpa en burk i livsmedelsaffären. En halvliter tjeckisk öl går på cirka 15 kronor.

LÄS MER: Prag guide: 7 måsten i den tjeckiska sagostaden

3. Tallinn

Allt fler turister har på senare år vänt blickarna mot Tallinn och kommer du hit på våren eller hösten finns det gott om billiga hotellrum att välja bland. Många av stadens sevärdheter, som exempelvis katedralerna i gamla stan, är gratis att besöka och du behöver inte tänka på transportkostnader; Tallinn är en relativt liten stad som man enkelt tar sig runt i till fots. En middag i centrum kostar ungefär 80 kronor och en öl mellan 25 och 45 kronor beroende på vilket ställe du väljer. En taxi från flygplatsen in till centrum bör inte kosta mer än 70-80 kronor.

4. Lissabon

Standarden på hotell i Portugal är relativt hög och du får mycket boende för pengarna om du kommer hit utanför den absoluta högsäsongen som varar från juli till augusti. Billigaste alternativet för att ta sig från flygplatsen till Lissabons centrum är med buss, vilket kostar drygt 15 kronor enkel resa. En ordentlig middag på restaurang i centrum hamnar på en hundring och en öl kostar i snitt 30 kronor. Priserna på alkohol på stadens nattklubbar är betydlig högre, så fyll gärna på reserverna innan ni ger er av!

LÄS MER: Weekend i Lissabon: 10 måsten i den portugisiska huvudstaden

5. Ljubljana

Ljubljana är en liten huvudstad med en stadskärna som för tankarna till sagornas värld. Standarden på hotell i Ljubljana är hög och inträdert på några av stadens största attraktioner kostar inte många kronor. Ett besök på stadens populära zoo kostar bara 45 kronor och inträdet till Ljubljanas arkitektmuseum inte mer än 20 kronor. Undvik att ta taxi från flygplatsen till centrum, en resa som kan kosta uppemot 400 kronor och ta istället en minibuss vilket går på drygt 80 kronor. En halvliters lokal öl kostar runt 20-lappen.

LÄS MER: 10 otroliga östeuropeiska städer

6. Istanbul

Turkiet är ett av de mest prisvärda länderna i Europa att semestra i och i synnerhet mat och dryck är billigt. En bra middag på en lokalrestaurang kostar inte mer än 40-50 kronor och en tur med spårvagn i Istanbul går på knappt sju kronor. Inträdet till turistattraktioner som Hagia Sophia och Topkapipalatset är dock dyrare, omkring 100 kronor per person.

7. Aten

De senaste årens ekonomiska kris i Grekland har gjort att prisnivån i landet sjunkit avsevärt. I dag är det inte svårt att hitta ett hotellrum för hundra kronor natten och det går att äta sig proppmätt på en middag med grekiska delikatesser för mindre än 100 kronor. Undvik turistrestauranger och satsa på matställen där grekerna själva äter för bästa smak- och plånboksupplevelsen. En gyros eller souvlaki att äta i farten kostar inte mer än 20 kronor. Från flygplatsen tar du dig billigast till Atens centrum med buss, det kostar dig cirka 45 kronor jämfört med taxi som kan gå på uppemot 500 kronor.

LÄS MER: 15 saker att göra i Aten

8. Barcelona

Flyg till fantastiska Barcelona och få en weekendresa med sol & bad inkluderat. Barcelonas poulära strand ligger centralt och är ett måste vid ett besök i denna populära spanska stad. Under juli och augusti går hotellpriserna upp men besöker du Barcelona under andra tidpunkter på året är det lätt att hitta både prisvärda och trevliga centralt belägna hotell. De flesta av stadens sevärdheter är gratis och lokalt öl och vin är mycket prisvärt. I Barcelona finns det restauranger för alla plånböcker men det är inte svårt att äta en bra middag för mindre än 100 kronor. En fylld baguette är ett utmärkt alternativ för besökaren i farten och kostar mindre än 10 kronor.

LÄS MER: Topp tio saker att göra i Barcelona

9. Berlin

Det går att uppleva det bästa av Berlin även på en mycket begränsad budget. Staden har ett stort utbud av bra boenden och flera trevliga vandrarhem för den som vill resa riktigt billigt. Från flygplatsen Tegel tar man sig enklast in till centrum med buss, vilket kostar drygt 30 kronor. Ett heldagskort till stadens kollektivtrafik går på 60 kronor och är ett bra alternativ till taxi vilket är dyrt i Berlin, cirka 100 kronor för en tre kilometers körning i centrum. En bra middag kan fås för mindre än 100 kronor medan öl är dyrare än i andra Europeiska storstäder. Ett tips är därför att hålla utkik efter happy hours på krogarna.

LÄS MER: En lokalbos guide till Berlin

10. Warszawa

En av de billigaste europeiska huvudstäderna att besöka. I Warszawa kan du bo femstjärnigt i centrum för mindre än 1000 kronor per dygn och en traditionell polsk middag på en så kallad Bar Mleczny kostar inte mer än 40 kronor. Ett dygnskort till stadens kollektivtrafik går på 30 kronor och bussen från flygplatsen till centrum kostar blygsamma 10 kronor. Även om du måste betala inträde för att besöka några av stadens sevärdheter så behöver du inte gräva djupt i plånboken. Inträdet till Nationalmuseet där du kan se Polens största och finaste samling av konst och antikiviteter går på 30 kronor alla dagar utom fredag då man har gratis inträde. Ett besök på Kulturpalatset ligger på 40 kronor.

LÄS MER: Otroliga Polen: saker att se och göra

Billiga weekendresor – Europa

Weekendstad Land
Budapest Ungern
Prag Tjeckien
Tallinn Estland
Lissabon Portugal
Ljubljana Slovenien
Istanbul Turkiet
Aten Grekland
Barcelona Spanien
Berlin Tyskland
Warszawa Polen

Kanske gillar du även följande artiklar:

Aktuella flygkampanjer just nu

Våra bästa spartips inför semesterresan

Sveriges vackraste städer för en weekendresa

Skyscanner är världens resesökmotor och hjälper dig att få dina pengar att räcka längre på flyg, hotell och hyrbil.