Media 2018 i backspegeln – så reste svenskarna under året

Alla artiklar

2018 i backspegeln – så reste svenskarna under året

Vart reste svenskarna under 2018? Hur länge var de borta? Vilken är årets mest intensiva resdag? När bokades de billigaste resorna? Vilka destinationer har minskat mest i pris? Och, vilka blir de hetaste resmålen 2019? Skyscanners resdata från 2018 har svaren.

Skyscanner har analyserat resdata från den svenska marknaden för året som gått och även kikat på de destinationer som har ökat mest de senaste åren, för att sia vilka resmål som kommer att trenda under 2019. Att svenskarna är ett resande folk råder inga tvivel om. 56 % av svenskarna uppger att de åker utomlands minst en gång om året. Men vart styrde de helst kosan under 2018?

Vart reste svenskarna under 2018?

London, Bangkok och Stockholm var alltså de mest bokade destinationerna för svenskarna under 2018. Noelia Guinon, reseredaktör på Skyscanner kommenterar: ”Att Stockholm tar sig in på en tredje plats beror troligtvis på det affärsrelaterade resandet, men också på grund av att många svenskar tar sig till Stockholm för att resa vidare ut i världen därifrån. Listan erbjöd inte några större överraskningar i år – det är fortfarande klassiska weekend-resmål som dominerar svenskarnas resande. New York och USA generellt, har dock sett en ökning i år tack vare fler flygrutter och lägre priser.”

Vilka destinationer har minskat i pris?

Under perioden 2016-2018 har biljettpriserna till Agadir minskat med nästan 50 %. Samtidigt har resande ttill Agadir ökat kraftigt från Sverige (+177 %). Krakow, Berlin och Tallinn som normalt sett är budgetvänliga resmål, har sjunkit ytterligare i pris. Goda nyheter för weekend-resenärerna med begränsade budgetar alltså.

Vilken är 2018 års mest intensiva resdag?

Det gäller att hålla i hatten och var ute i god tid om man har bokat resa nästa fredag, 21 december 2018.  Dagen är den mest intensiva resdagen på hela året och dagen då flest svenskar kommer att ge sig ut i världen.

Vilken veckodag bokades de billigaste resorna under 2018?

Lägg lill-lördag på minnet nästa gång det är dags att boka resa. De allra billigaste resorna bokades nämligen under onsdagar under 2018.

Vilken veckodag var det billigast att resa från Sverige?

Boka på en onsdag och res iväg på en fredag är receptet för att lägga vantarna på de allra billigaste flygbiljetterna. Att fredag är den billigaste utresedagen är ju dessutom riktigt goda nyheter för alla weekend-resenärer.

Hur länge var svenskarna borta?

Under 2018 reste svenskarna allra mest på tre dagars resor, tätt följt av den klassiskaveckoresan samt 4 dagars långweekend.

Noelia Guinon kommenterar: ”Weekend-resandet har ökat på senare tid, människor vill gärna komma ut och resa och uppleva annan kultur och få nya upplevelser, men man har ont om tid och då är ju en kort, intensiv weekendresa det perfekta formatet.” 

Vilka destinationer bör man hålla ett extra öga på under 2019?

12 destinationer har utmärkt sig särskilt och ökat kraftigt under de senaste tre åren. Noelia Guinon kommenterar: ”Detär kul att se att relativt nya destinationer som Tbilisi och Banjul är så intressanta för de svenska resenärerna. Svenskarna är tidiga med att hoppa på nya trender, de är också beresta och inte rädda för att testa nya obeprövade resmål. Det blir spännande att se hur svenskarnas bucketlists förändras under 2019! ”

Källhänvisning med länk görs till: https://www.skyscanner.se

Mer innehåll om de 12 trendande destinationerna 2019: https://www.skyscanner.se/nyheter/dags-att-uppdatera-din-bucketlist-har-ar-de-12-trendigaste-resmalen-2019

OM SKYSCANNER

Skyscanner är en ledande, gratis resesökmotor som jämför flyg, hotell och hyrbil över hela världen. Den globala sajten har 80 miljoner användare och finns tillgänglig på 30 olika språk. Skyscanners högt betygsatta mobilapplikation har laddats ner 70 miljoner gånger. Företaget grundades 2003 och har över 1000 anställda på elva platser runt om i världen: Barcelona, Beijing, Budapest, Edinburgh, Glasgow, London, Miami, Palo Alto, Shenzhen, Singapore och Sofia. Skyscanner är en del av Ctrip group.


KONTAKT
Jenny Johansson
PR Skyscanner Sverige
jenny.johansson@skyscanner.net
+46 707 45 47 02