Karta

Flyg till Zanzibar

Zanzibar är en delvis självständig region på Tanzanias östkust. Förutom huvudön Unguja räknas ett par mindre öar till området som tillsammans är känt som kryddöarna. Invånarna försörjer sig nämligen på kryddodlingar och turism. Ön präglas av sina vita sandstränder och vidsträckta korallrev. Zanzibar är även känt för sina fantastiska nationalparker, där du kan åka på en minnesvärd safaritur.

Visum

Svenska medborgare måste ha turistvisum för att besöka Tanzania och Zanzibar. Visum till Tanzania kan sökas på Tanzanias ambassad i Täby utanför Stockholm, alternativt i Tanzania eller Zanzibar vid ankomst.

Säsong

Vädret är tropiskt, fuktigt och varmt. Förutom under regnperioderna som är mellan mars och maj, dels mellan oktober och november.

Ta sig runt

Du kan åka stadsbuss på ön. Det går flera linjer med minibussar och det finns även gott om taxibilar.

Öppettider

Affärer har öppet från 9.00 till 18.00 (måndag - fredag) och från 8.30 till 12.30 (lördag). Några ställen har en längre middagspaus.

Dricks

I Tanzania är det kutym att ge guider, servitörer och annan servicepersonal dricks. Det finns en förväntan om att få dricks, men det är upp till dig hur mycket du vill ge.

Nödnummer

Ambulans och brandkår: 999

Polis: 0811-322-999

Sevärdheter (topp 5)

Stonetown

Stenstaden, som är de gamla arabkvarteren, är Zanzibars största sevärdhet och en riktig upplevelse. Området består av ett stort nät av smågator och gränder och fungerar som ett levande dokument över stadens mångkulturella historia. Här finns fantastiska byggnader, estauranger, en stor marknad, moskéer och en hamn. Stenstaden finns med på Unescos världsarvslista.

Livingstone house

Huset som kan vara bra att känna till, har fått sitt namn efter den kände upptäcksresenären David Livingstone. Den vackra vackra byggnaden uppfördes i mitten av 1800-talet och är i dag Zanzibars turistbyrå.

Palace museum

I slutet av 1890-talet byggdes det stora vackra Palace Museum i Zanzibar. Huset var en gåva till en av sultanens familjemedlemmar. Byggnaden kallas även sultanens palats, och fungerade under många år som officiell residens för Zanzibars sultan.

Pemba

Här kan du koppla av i de skogsrika omgivningarna, snorkla eller dyka. Detta är Zanzibars systerö och är med sina ruiner och andra lämningar absolut värt att besöka.

Beit-El-Ajaib

En av Stenstadens största byggnader, som byggdes av sultanen Seyyid Bargash för att användas som ett palats för ceremoniella ritualer.

Snabbfakta

Invånare: Cirka 1 miljon.

Valuta: Tanzanisk shilling.

Landsnummer: 54.

Religion: Islam och kristendom.

Tidsskillnad: + 2 timme.

Officiellt språk: Swahili/engelska.  

Mer information

Hitta hotell i Zanzibar.

Flexibel med din ankomstflygplats? Sök närliggande flygplatser för att spara mer.

Flygplatser nära Zanzibar

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.