Karta

Flyg till Washington

Washington DC är som en tårta med vita marmorbyggnader, breda avenyer, parker och den blåa floden Potomac. Här har stadsplanerare och arkitekter fått ta ut svängarna. Man har lånat friskt från det bästa bakåt i tiden, från ett glamoröst borgerligt Paris eller demokratins ursprungliga vagga i antikens Aten. På våren då körsbärsträden, rosorna och tulpanerna står i full blom är staden obeskrivligt vacker. De flesta sevärdheterna ligger inom gångavstånd från varandra och koncentreras kring parkstråket The Mall.

Visum

Svenska resenärer behöver inte visum för vanliga turist- eller affärsresor, som varar högst tre månader. Däremot är det obligatoriskt för alla som reser från Sverige att ansöka elektroniskt om godkännande innan de påbörjar sin resa till USA. Ansökan om resetillstånd görs på internet via systemet ESTA i god tid före avresan.

Säsong

Sen vår eller tidig höst.

Ta sig runt

Även om Washington DC är mycket fotgängarvänligt så är tunnelbanan ett utmärkt sätt att ta sig runt staden med. För den som vill går det även bra att hyra en cykel, något som kan vara fördelaktigt under det varma sommarhalvåret.

Öppettider

Generella öppettider för affärer är 10.00-19.00/21.00 måndag-lördag, 12.00-17.00/18.00 söndag. Vissa butiker är stängda på söndagar.

Dricks

Drickssystemet är mycket vanligt i Amerika. Man bör lämna ca 15 % i dricks på restauranger. På finare restauranger lite mer. Som regel är dricksen ej inlagd i notans belopp. Taxichauffören bör också få 15 % i dricks. Man lämnar även dricks till frisören, busschauffören m.fl.

Nödnummer

911

Sevärdheter (topp 5)

Vita huset

Vita Huset är Washingtons äldsta officiella byggnad och också den mest besökta. Man utlyste en arkitekttävling om vem som skulle få rita presidentpalatset och vann gjorde James Hoban, som inspirerats av de georgianska godsen i hans hemland Irland. Om du som svensk medborgare vill delta i en guidad tur krävs det att du först kontaktar den svenska ambassaden för att ordna detta. Kanske kan du i alla fall ställa dig utanför och ta en bild på dig själv med den amerikanska presidentens hem i bakgrunden.

The National Mall och Memorial Parks

Nära Vita Huset hittar du detta stora parkområde, var de flesta kända monumenten ligger; Lincoln Memorial, Jefferson Memorial och Washington Monument. För att nämna några.

Library of Congress

Detta är världens största bibliotek och rymmer mer än 128 miljoner böcker och övriga historiska föremål. Några av de främsta föremålen är en Gutenberg-bibel, ett utkast från Jeffersons Declaration of Independence och Lincolns Gettysburg-tal.

Georgetown

Den pittoreska och fina stadsdelen Georgetown i nordvästra Washington har blivit ett populärt nöjesdistrikt och är utmärkt att promenera omkring i. Här finns mysiga parker, gallerier, små butiker och vacker arkitektur.

Adams Morgan

Strax norr om Georgetown ligger ­stadsdelen Adams Morgan. Här är det mer party och mer mångfald. Det finns ­restauranger och barer från alla världens hörn: Etiopien, Mexiko, Ghana, ­Vietnam, Kuba, Italien och Argentina för att nämna några.

Snabbfakta

Invånare: Cirka 600.000

Valuta: Amerikanska dollar

Landsnummer: 1

Religion: Majoriteten är kristna, men de flesta världsreligioner finns representerade.

Tidsskillnad: - 6 timmar

Officiellt språk: Engelska  

Hotell i Washington D.C.

Hitta hotell i Washington

Flexibel med din ankomstflygplats? Sök närliggande flygplatser för att spara mer.

Flygplatser nära Washington

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.