Karta

Flyg till Nursultan

Välkommen till Astana, huvudstad i Kazakstan och även landets näst största stad (2015). Grundad av kosacker som fortet Akmolinsk och med fler namn under historiens skeenden nu namngiven Astana som betyder just huvudstad.

 

Visum

Visum krävs för inresa till Kazakstan, om du besöker landet på tjänstens vägnar kan din affärsrelation hjälpa dig med en inbjudan. Om du reser som turist bör du sända en förfrågan till det av Kazakstans konsulat som ligger närmast.

 

Säsong

Besökare trivs bäst under våren och försommaren samt under den tid på året då sommaren blir höst. Maj, juni och september är oftast soliga och varma men utan de mängder regn som ofta faller mitt på sommaren.

 

Ta sig runt

Bussnätverket i Astana är utmärkt och har även kartor på engelska till hjälp för besökare.

 

Öppettider

De flesta butiker och shoppingcenters öppnar kl. 10.00 och med regeln ju större center desto mer generösa öppettider har bl.a. Kahn Shatyr öppet till kl. 22.00 medan mindre center och butiker stänger tidigare.

 

Dricks

Det är inte sedvanligt att ge dricks i Astana då serviceavgiften redan är inkluderad på restaurang- och hotellnotor. Även taxi har fast taxa med avgiften inräknad.

 

Information och nödfall

Allmänt nödnummer 112

Polis 102

Ambulans 103

Brandkår 101

Svenska konsulatet i Almaty

37, Shevchenko st.,

Apartment 41

Almaty, 050010

Republic of Kazakhstan

+7 701 755 2921

 

Sevärdheter


Khan Shatyr med sin spännande form och högteknologiska fasadlösning är väl värt ett besök även om du inte är ute efter shopping. Här avlöser evenemangen varandra och den populära inomhusnöjesparken lockar med nya upplevelser och pirr i magen.

 

Presidentens kulturcentrum, jurtaformat och med ett makalöst innehåll av föremål och samlingar. Här finns enastående samlingar av kazakiska smycken och guldföremål funna i skytiska gravhögar. Här finns även modeller av byggnader, ett rum inrett med genuina kazakiska detaljer och föremål, mattor, hantverk och dräkter.

 

Palace of peace and accord, detta palats så vackert glänsande, skimrande och glittrande av stål och glas öppnades 2006 och är tänkt som Astanas symboliska centrum. Men planerar att det (när staden växt ytterligare) år 2030 är även stadens geografiska mittpunkt. Pyramiden är fylld av symbolik och symmetri och lika vacker alla dygnets tider tack vare ett genomtänkt belysningsmönster.

 

Bayterek monumentet, detta 97 meter höga i gnistrande vitt krönt av en rob förkroppsligar den kazakiska legenden om fågeln Samruk. Samruk lägger sitt gyllene ägg med människornas alla hemliga önskningar i toppen av en hög poppel, onåbar för människan själv. I monumentet kan du dock ta hissen ända upp och ta det av den mystiska atmosfären, begrunda symboliken och beundra utsikten.

 

Kazakstans National Museum här i Astana är en sann fröjd för den som är intresserad av historien, kulturen och politiken. All information och massor med inspiration finns här i denna spektakulära byggnad. Utställningarna är pedagogiska och spännande, mycket är modernt och av mycket hög standard. Hologram, LED-teknik, dynamiska layouter och interaktiva lösningar inbjuder till lärande om landet och om staden.

Flexibel med din ankomstflygplats? Sök närliggande flygplatser för att spara mer.

Flygplatser nära Nursultan

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.