Karta

Flyg till Tirana

Albaniens huvudstad Tirana är en är en vacker och livfull stad som är populär bland turister. Staden bär på många historiska berättelser och anses vara porten mellan Europa och Orienten. Här finns en hel del moskéer, men även en katedral och kyrkor. Befolkningen har nästan fördubblats de senaste åren och Tirana har återuppstått som en energisk, livfull och internationell stad, efter en problemfylld historia.

Visum

Svenska medborgare får stanna 30 dagar utan visum.

Säsong

Vår och höst. Från slutet av maj till början av oktober är det bäst att åka till Albanien om man vill ha sol och bad.

Ta sig runt

Egentligen är bästa sättet att förflytta sig i staden att promenera. Innerstaden är så liten så att man kan ta sig runt i staden till fots. Det finns dock ett antal busslinjer i Tirana, dock finns det inga ordentliga busshållplatser utan dessa består oftast bara av en skylt.

I Tirana kan man även åka taxi och cykla. Dock har trafiken på senare tid börjat bli livligare.

Öppettider

Öppettider varierar, men de flesta affärer har öppet klockan 9-18. Vissa affärer har stängt på lördagar och andra på söndagar.

Dricks

Dricks är allmänt vedertaget inom restaurangbranschen. Ungefär 10 procent på notan.

Nödnummer

Ambulans: 127

Polis: 129

Sevärdheter (topp 5)

Kvarteren Ish Blloku

Denna del av staden var tidigare endast bebott av regeringsmän och av landets ledare. Efter att kommunismen föll under 1990 talet så har området förvandlats till en livfull stadsdel där man hittar mängder av restauranger, caféer och shopping.

Skanderbeg-torget

Skanderbeg-torget är en intressant plats varifrån många av Tiranas boulevarder och gågator börjar. Runt omkring torget finns en mängd olika intressanta byggnader. Här ligger också Tiranas mäktiga operahus som är uppförd i vit marmor. Mitt på torget finns en staty av Skanderbeg, som är en albansk nationalhjälte som besegrade turkarna vid deras försök att invadera Tirana under 1400-talet.

Det internationella kulturcentret

Det internationella kulturcentret, Piramida, är Albaniens dyraste byggnad och uppfördes under diktator Hoxhas regenttid. Arkitekten var Hoxhas dotter. Här kan man idag ta del av en mängd olika kulturella aktiviteter. Byggnaden är ganska rå då den är uppförd i betong och glas.

Gamla staden

Tiranas gamla stadsdel finns ett stort antal äldre byggnader med vacker och intressant arkitektur. Här finner man utöver de vackra byggnaderna även de flesta av Tiranas sevärdheter, som kyrkor, moskén, Skanderbeg-torget och olika museum och monument. Här finns även en ett flertal caféer och uteserveringar där man kan sitta i lugn och ro och titta på de vackra omgivningarna och de intressanta människorna som går förbi.

Utsikt över Tirana

Med hjälp av en linbana kan man ta sig upp på berget Dajti, på 1600 meters höjd, där man får en fantastisk utsikt över staden Tirana. Även själva turen upp på berget är en upplevelse i sig då färden går upp går över vackra landskap, berg och sjöar. Detta är även en perfekt plats om man vill koppla av med en picknic i goda vänners lag eller tillsammans med familjen.

Snabbfakta

Invånare: Cirka 900.000

Valuta: Lek.

Landsnummer: 355

Religion: Islam och kristendom.

Tidsskillnad: + 1 timme.

Officiellt språk: Albanska.  

Hotell i Tirana

Hitta hotell i Tirana.

Flexibel med din ankomstflygplats? Sök närliggande flygplatser för att spara mer.

Flygplatser nära Tirana

Vanliga frågor

Det finns 1 flygplats i Tirana: Tirana.
Delta, Israir, SkyUp Airlines, Transavia France, KLM, transavia, Norwegian Air International och Norwegian Air Sweden flyger alla direkt till Tirana.
Den billigaste månaden att flyga till Tirana är mars.

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.