Karta

Flyg till Ho Chi Minh-staden

Saigon, som staden ännu kallas även om det officiella namnet är Ho Chi Minh-staden, har aldrig varit mer spännande än nu. Detta är en stad där allt av tradition utspelar sig på trottoaren. Man äter, umgås och gör affärer på gatan. Men det är också en stad som utvecklas i raketfart. Varje månad öppnar nya roliga och västorienterade butiker, restauranger och caféer i vad som allmänt tippas att bli Asiens nästa stora metropol.

Visum

Ja, om du ska stanna mer än 15 dagar. Läs mer här: www.vietnamemb.se

Säsong

Eftersom Ho Chi Minh ligger så nära kusten så håller sig temperaturerna jämt varmt hela året. Mellan december och mars går temperaturen dock ner något och detta är också den torraste säsongen. Regnfallen börjar i maj och kan bli ganska kraftiga framåt juni - augusti. Men en regnskur är sällan lång utan det blir ofta snabbt klart väder igen. Det finns en ökad risk för tyfoner i området kring juli - november.

Ta sig runt

Det finns gott om motorcykeltaxi i Ho Chi Minh. Detta är ett smidigt och billigt sätt att ta sig fram i staden, men glöm inte att göra upp om priset innan. Vanlig taxi är även ett bekvämt sätt att ta sig runt, även om man lätt fastnar i köer. Du kan även åka buss. Nyligen har man byggt ut och fräschat upp buss-systemet. Däremot kan det vara problematiskt att förflytta sig till fots. Anledningen är att de få trottoarer som finns tas upp av motorcyklar och cyklar.

Öppettider

Öppettider i Vietnam varierar. Kontor, museer och många affärer öppnar 07.00 eller 08.00 och har öppet till 16.00 eller 17.00. Postkontoren håller längre timmar och är i allmänhet öppna från 06:30 till 21:00. Bankerna brukar ha öppet från 08:00 till 11:30 och från 13:00 till 16:00 under veckan och från 08:00 till 11:30 på lördag.

Dricks

I Vietnam är dricks allmänt vedertaget inom turistbranschen. Det är normalt att som resenär betala dricks till busschaufförer, lokalguider, hotellpiccolos, på restauranger och så vidare.

Nödnummer

Polis: 13

Brandkår: 14

Ambulans: 15

Sevärdheter (topp 5)

Krigsminnesmuseet

På gården står amerikanska tanks, stridsplan och en helikopter uppställda. Inne i museet skildras vietnamkrigets grymheter med bland annat fotografier.

Återföreningenspalats

År 1966 stod ett nytt palats klart åt den sydvietnamesiska presidenten. Det var här den sovjetbyggda stridsvagnen körde genom grinden den 30 april 1975 vilket markerade slutet på kriget. Återföreningens palats som byggnaden numera kallas har lämnats relativt oförändrad och ett besök här ger nästan en känsla av att vara med i en gammal Bondfilm.

Cho Lon

Åk till Saigons eget Chinatown och blir begeistrade över rökelsedoftande tempel och stadsdelens väldiga marknad, med väldigt låga priser.

Cu Chi- tunnlarna

Saigons märkligaste sevärdhet ligger drygt tre mil utanför staden – och under jord. Cu Chi-tunnlarna byggdes av nordvietnameserna för att kunna komma in bakom fiendens linjer under kriget. De grävdes för hand och är häpnadsväckande 25 mil långa. Tunnelsystemet innehöll bostäder, fältsjukhus och kök i upptill fyra våningar. Ingångarna var mycket välkamouflerade.

Giac Lam Pagoda

En av Ho Chi Minhs äldsta böneplatser ståtar med vackra målningar av upplysningen och helvetet. Flera munkar bor på platsen. Gudstjänster hålls fyra gånger per dag och består av sånger, trumslag och klingande klockor.

Snabbfakta

Invånare: Cirka 6,2 miljoner.

Valuta: Dong

Landsnummer: 84

Religion: Majoriteten är buddhister.

Tidsskillnad: + 5 timmar ( På vintern+6 tim)

Officiellt språk: Vietnamesiska  

Hotell i Ho Chi Minh

Hotell i Ho Chi Minh

Flexibel med din ankomstflygplats? Sök närliggande flygplatser för att spara mer.

Flygplatser nära Ho Chi Minh-staden

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.