Karta

Flyg till Siem Reap

Siem Reap är Kambodjas näst största stad. Tack vare närheten till den mest populära turistattraktion i Kambodja, Ankor templen, finns här ett stort antal hotell, resorts, restauranger och företag med nära anknytning till turismen. Det är här i Siem Reap du bor när du vill besöka Angkor. Staden utvecklas pågående men vi hittar ännu spår i arkitekturen från tiden som Franska kolonin Indokina.

Visum

De flesta nationaliteter behöver visum för att besöka Kambodja. En visumansökan är vanligtvis enkel och smidig men checka gärna före avresan då regelverket kan ändras med kort varsel. 

Det finns två typer av visum, turistvisum eller affäresresevisum. Bägge giltiga i 30 dagar men med olika rutiner och kostnader vid en eventuell förlängning. Du kan söka visum på förhand via Kambodjas ambassader eller vid ankomst på flygplatsen. Det finns även möjlighet att söka e-visum via http://www.mfaic.gov.kh/evisa/. 

Säsong

Kambodja bjuder på två årstider, en torr och en med mer regn. Den torra sträcker sig från november till maj och den regniga från maj till oktober med höjdpunkt i slutet av perioden, september och oktober.

Den bästa tiden att besöka Siem Reap är november till februari då det är lite svalare men oftast helt regnfritt. Temperaturer mellan 25-30 grader dagtid och lite svalare nätter gör din vistelse behaglig, senare i perioden blir det mycket varmare och fuktigare.

Ta sig runt

I och runt Siem Reap är det förbjudet för turister att hyra egen motorcykel. Däremot kan du hyra cykel och upptäcka Siem Reap i din egen takt. Det finns även taxi och tuk tuk, var dock beredd på att förhandla om priset på förhand för att undvika överraskningar vid ankomst.

Öppettider

Tiderna varierar för banker, restauranger, shopping och sevärdheter som museum och tempel. Checka på plats så du inte missar något. En grundregel är dock att många öppnar tidigt men har en längre rast mitt på dagen för att sedan stänga vid 17-tiden på eftermiddagen, de håller även stängt lördag och söndag samt helgdagar.

Dricks

Din servitör/servitris i Siem Reap kommer inte att förvänta sig dricks men däremot uppskatta den då lönerna är låga och extra inkomst tacksamt tas emot. Om du deltar i en guidad tur däremot är kutym att guiden får 10% av turens pris i dricks, om det även finns chaufför och tolk gäller samma för dessa. 

På hotellet är det städerskan och portieren du bör ge dricks, rekommenderat motsvarande 1 USD/dag för städning och 1 USD/väska för transport till och från rummet.

Information och nödfall

Polis: 117

Ambulans: 119

Brandkår: 118

Sveriges ambassad (ligger i Phnom Penh): +855 23 861 700

Sevärdheter

1. Tonlé Sap, den flytande staden. Efter ca 25 minuters resa med tuk tuk kan du besöka den flytande staden. Sjöns yta varierar mellan 2 700 och 16 000 kvadratkilometer beroende på årstiden och bästa tiden att besöka Tonlé Sap är månadsskiftet mars/april då sjön krymper och de flytande hemmen alla ligger sida vid sida i sjöns mitt. Här finns flytande restauranger, butiker, skolor, polisstation, en flytande krokodilfarm men även flytande hundar och grisar.

2. Preah Norodom Sihanouk-Angkor Museum. Med syfte att bevara och dela med sig både kunskap om och föremål från templen i Angkor öppnades museet för publik 2008. Fördelat på två våningsplan finns en unik utställning buddah statyer, bla de som hittades vid Banteay Kdei templet, men även statyer i olika material, från olika tidsåldrar och avbildade med olika rörelser. Många av besökarna i Angkor tycker att ett besök på museet innan man utforskar själva templen gör upplevelsen så mycket rikare.  

3. Angkor är en av de viktigaste arkeologiska platserna i Sydostasien. 400 kvadratkilometer djungel, ett par kilometer utanför Siem Reap, hyser magnifika verk från de olika Khmer-riken. Här finns tempel, hydrauliska strukturer (bassänger, vallar, dammar, kanaler) samt kommunikationsvägar. Under flera århundraden var Angkor centrum för Khmer kungariket. Med imponerande monument, flera olika gamla stadsplaner och stora vattenreservoarer, har platsen en unik koncentration av funktioner som vittnar om en exceptionell civilisation. Tempel såsom Angkor Wat, Bayon, Preah Khan och Ta Prohm, förebilder för Khmer arkitekturen, är alla en del av det geografiska sammanhanget och genomsyrade av symbolisk betydelse. Angkor är därför en viktig plats med exempel på kulturella, religiösa och symboliska värden, samt har hög arkitektonisk, arkeologisk och konstnärlig betydelse. Angkor togs upp på UNESCOS världsarvslista 1992.

4. Ta Prohm. Ett av många tempel i Angkor. Templet ligger gömt i djungeln och kampen mellan växtlighet och historia utspelar sig för dina ögon. De jättelika kapokträdens luftrötter omfamnar beskyddande templet som byggdes 1186 av den buddhistiske khmerkungen Jayavarman VII till hans mors ära. Nuförtiden förknippas templet med en annan kvinna, den amerikanska skådespelerskan Angelina Jolie. Jolie spelade  huvudrollen i filmen Tomb Raider och en del av handlingen filmades på plats här i och omkring templet.

5. Banteay Srei är en utsökt miniatyr; ett palats för en spröd fe i hjärtat av en enorm och mystisk skog. Här är det, i den kambodjanska skogen vid Banteay Srei, huggen inte ur det stoff som drömmar är gjorda av, utan av fast sandsten. Ca 30 minuters väg från Siem Reap hittar du detta charmiga tempel. Templet anses av de franska arkeologerna vara ”juvelen” i Khmerkonstens krona.  De rikliga dekorationerna, omsorgsfullt och mjukt skurna i den rosa sandstenen, har skapat ett förförande byggnadsverk. Beräkna lite extra tid för ditt besök här så att du kan ta dig tid att njuta av skönheten och fördjupa dig i de historier som utsmyckningarna berättar. 

Flexibel med din ankomstflygplats? Sök närliggande flygplatser för att spara mer.

Flygplatser nära Siem Reap

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.