Karta

Flyg till Katmandu

Välkommen till Katmandu (stavas även Kathmandu), huvudstaden i Nepal. Här i gott skydd mellan Himalaya och Mahabharatbergen var staden länge isolerade från omvärlden. På 1950-talet öppnades Katmandu upp och välkomnar nu besökare från när och fjärran.

Allmänt om att resa till Katmandu

Visum

Visum krävs för resor till Nepal och Katmandu. Man kan göra detta vid ankomst på flygplatsen. Där är det ofta långa köer och väntetider så gör det hemma i god tid innan avresa för en smidig och behaglig ankomst.

Säsong

Katmandu kan du besöka året runt men vill du inte hamna mitt i regnperioden bör du undvika tiden från juni till september. Efter det, oktober till november är bästa tiden att komma - då är det soligt, varmt och klart.

Ta sig runt

Taxi och rickshaw är ett smidigt sätt att ta sig runt men gör upp om priset på förhand. Bussresorna är billiga, bussar kör just inte i själva staden men till områden i ytterkant, runtom och andra delar av landet. Tänk på att vägarnas och bussarnas kondition kan skapa oväntade och oönskade överraskningar. Det går bra att hyra bil för egna upptäcktsfärder - observera vänstertrafiken och var beredd på trafikstockningar i städerna!

Öppettider

Butikerna har oftast öppet måndag till fredag kl. 10.00-19.00 och stängt på helgerna.

Dricks

Din servitör/servitris i Katmandu kommer inte att förvänta sig dricks men däremot uppskatta den då extra inkomst tacksamt tas emot. Om du deltar i en guidad tur eller vandring däremot är kutym att guiden får 10% av turens pris i dricks, om det även finns chaufför, bärare och tolk gäller samma för dessa. På hotellet är det städerskan och portieren du bör ge dricks, rekommenderat motsvarande 1 USD/dag för städning och 1 USD/väska för transport till och från rummet.

Information och nödfall

Polis 100

Svenska konsulatet i Katmandu. Besöksadress; Meera Home, Khichapokhari, Kathmandu. Telefon +977 1 422 

Sevärdheter i Katmandu

1. Durbarplatsen, upptäck dåtiden mitt i den pulserande nutiden. Känn rökelsedoften och hälsa på de små lekfulla aporna som skuttande tar sig från tak till tak här på de gamla palatsen mitt i Katmandu. Förtrollas av den spännande arkitekturen, här finns en rad fina exempel på det traditionella nepaleiska uttrycket. Det finns fler palats här runt torget, ta en extra titt på Kumari Bahal, palatset som hyser den levande gudinnan. Kanske skymtar du henne genom ett fönster. Traditionens ursprung är sedan länge höljt i dunkel men den lever kvar genom den flicka som väljs ut att vara levande gudinna.

2. Thamel, ett charmigt virrvarr av små gator med butiker och cafeer. Här kan du hitta ett rikt utbud av dalens hantverksprodukter. Frestas av de mjukaste pashmina-produkter, tåliga skor av tovad ull, skira smycken och smyckad keramik. Goda skor och en rejäl väska rekommenderas.

3. Chai-te och Dal Bath är dofter och smaker du vill ta med dig hem från Katmandu. Minnena och kryddorna finns här. I Thamelområdet vimlar det av restauranger med smakinspiration från hela vida världen men självklart serveras även Neapels mest populära rätt här. En currystinn linssoppa med grönsaker både värmer och mättar. Och den nationella drycken Chai-te, toppad med rikliga mängder mjölk och massor av socker doftar ditt te även av ingefära och andra värmande kryddor. 

4. Vandra och upplev. Många vandrare och bergsklättrare har Katmandu som ett stopp på sin resa och Katmandu kan verkligen anses en utgångspunkt för den äventyrslystne. Här kan du boka både spännande vandringar och meditativa spa-upplevelser. Utsikten från Himalaya ligger bara några dagars krävande vandring bort. Vill du njuta av magiska vyer utan all den fysiska insatsen kan du ta en stillsam halvtimmes-promenad från Thamel (se ovan) till Swayambunath. Förutom förtrollande utsikt finns här traditionella tempel och konstverk att njuta av. 

5. Festivalerna avlöser varandra. Färgsprakande och mytomspunna, religiösa, traditionella och alltid spektakulära. Från nyårsfirandet i april, Gaal Jaatra kofestival under sommaren, kvinnofestivalen med all sin sång och dans, Dasain, Tihaar, ljusfestivalen med fem dygn av ljus, lampor och fyrverkerier är några av de större. Men det finns många fler, i områdena runt Katmandu och för de flesta av stadens egna tempel och traditioner. Fler olika hemsidor har utmärkta listor med datum och förklaringar så att du kan pricka in ett minnesvärt event på just din resa. 

Flexibel med din ankomstflygplats? Sök närliggande flygplatser för att spara mer.

Flygplatser nära Katmandu

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.