Karta

Flyg till Kosovo

Europas yngsta land är känt för sina charmiga bergsbyar, gamla kloster och oexploaterade områden. Landet förklarade sin självständighet från Serbien 2008 och har en historia med influenser från både greker, romare och turkar. Kosovos invånare är mycket öppna mot besökare och det finns många caféer och restauranger att umgås på. I städerna Pejë (Peć), Gjakova och Prizren finns kulturhistoriskt intressant bebyggelse med bland annat traditionella kullor (stenhus med stall i bottenvåningen), moskéer och kyrkor. Flera av Kosovos medeltida kloster finns på Unescos världsarvslista, exempelvis Decani, Pejë och Gracanica. Skidorten Brezovica, som ligger i bergen gränsande mot Makedonien lockar vintersportentusiaster från hela Balkan.

Visum

Svenska medborgare behöver inget visum för inresa till Kosovo. En giltig identitetshandling i form av pass eller nationellt ID-kort ska kunna visas upp.

Bästa tiden att besöka Kosovo

Kosovo har ett kontinentalt klimat med varma, torra somrar och relativt kalla vintrar, ofta med mycket snö. Det regnar som mest under perioden oktober till december. Här kan du se när du bör boka för att få det lägsta priset på ditt flyg till Kosovo.

Flyg till Kosovo

Hos Skyscanner kan du jämföra billiga flyg till Kosovo och sedan boka dina flygbiljetter direkt genom att klicka dig vidare till resebyråernas och flygbolagens webbsidor. Från Sverige kan du flyga direkt till Kosovo (Pristina) från Stockholm, Göteborg och Malmö med flygbolaget Adria. Flygbolaget SAS erbjuder flyg med mellanlandning.

Allmänt om att resa till Kosovo

Dricks

10 procent extra på notan på restauranger och i taxi rekommenderas.

Resa runt i Kosovo

Bussar och taxi är två populära och billiga transportalternativ i Kosovo. Om du överväger att boka en hyrbil bör du vara medveten om att trafikkulturen skiljer sig från svenska förhållanden och både fotgängare och bilförare bör därför iaktta försiktighet. Motorvägarna är få och underhållet av de lokala vägarna kan vara eftersatt.

Nödnummer

Allmänt nödnummer i Kosovo: 112

Tidsskillnad

Ingen tidsskillnad.

Invånare

Cirka 1,8 miljoner

Valuta

Euro

Språk

Albanska, serbiska

Religion

Kosovo är sekulärt. Majoriteten är icke-praktiserande muslimer och en mindre grupp bland albanerna är romerska katoliker. Serberna i Kosovo är ortodoxt kristna.

 

Flyg till Kosovo

Från Till Flygbolag
Göteborg Pristina Lufthansa, Norwegian, Turkish Airlines + 2 andra
Köpenhamn Pristina Austrian Airlines, Adria, Lufthansa + 2 andra
Stockholm Pristina Lufthansa, Austrian Airlines, Turkish Airlines + 2 andra
Malmö Pristina Adria

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.