Karta

Flyg till Klagenfurt

Klagenfurt

Klagenfurt är ett populärt semesterresmål nära Wörthersee i Österrike hem till Alpen-Adria universitet. Staden är omgiven av berg med över tusen meter höga toppar. Söder om staden finns bergsmassivet som separerar Kärnten från Slovenien och Italien. Här finns gott om servärdheter att se och aktiviteter att utforska. Från Klagenfurt är det nära till städer som Ljubljana, Maribor och Graz samt bara några timmars bilresa till exempelvis Wien, Salzburg, Bratislava, Venedig eller Zagreb.

Visum

Nej, det behövs inte.

Säsong

Hit kan man resa hela året. Klimatmässigt är vår och höst bäst, lagom varmt.

Ta sig runt

Stadsbussarna har ett omfattande linjenätverk med smidiga dygnsbiljetter. Busstrafiken har sitt nav vid Heiligengeistplatz i centrum.

Öppettider

Affärerna i Österrike är normalt öppna från klockan 9-18 måndag till fredag. På lördagar är öppettiderna klockan 9-17. Många affärer är dock öppna längre på torsdagar och fredagar.

Dricks

På restaurangnotor har man bakat in 10-15 procent men det är vanligt att man själv lägger på ytterligare 5 procent. Taxichaufförer förväntar sig 5 procent för en kortare körning och 10 procent för en längre resa.

Nödnummer: 112

Sevärdheter (topp5)

Spana i arkitekturen

Under andra världskriget bombades Klagenfurt 41 gånger. Sammanlagt 443 byggnader totalförstördes och uppskattningsvis 110.000 kubikmeter bråte röjdes bort i samband med återuppbyggnaden. Tre gånger har Klagenfurt belönats med Europa Nostra prestigefyllda meritering för föredömligt restaurering och nyutveckling av stadens centrum. Det är både intressant och vackert att gå runt omkring och titta på arkitekturen.

Katedralen

Den mest sevärda kyrkan i Klagenfurt är katedralen från 1581. Intill katedralen finns ett museum som bland annat visar Österrikes allra äldsta glasmålning.

Gör en slottstur

Det finns flera sevärda slott i närheten av Klagenfurt. Till slotten Hallegg respektive Tentschach är det ungefär en mil. Till Hochosterwitz, som är ett av Österrikes mest imponerande medeltida slott, är det drygt en mil.

Minimindus

Miniatyrparken Minimindus visar ”den lilla världen”. Här finns detaljrika modeller av berömda byggnader från många länder runt om i världen. Öppet från april till oktober.

Stadsmuseet och stadsgalleriet

Kärntens Stadsmuseum har minst sagt omfattande samlingar. Museet visar arkeologi, botanik, zoologi, geologi och mycket mer. Stadtgalerie Klagenfurt och Alpen-Adria Galerie visar såväl klassisk som modern konst. Här hänger verk av bland andra Klimt, Schiele, Kokoschka, Morandi, Feininger, Basquiat, Klee, Spoerri, Tinguely och Oppenheim.

Snabbfakta

Invånare: Cirka 90.000.

Valuta: Euro.

Landsnummer: 43.

Religion: Majoriteten är katoliker.

Tidsskillnad: Ingen.

Officiellt språk: Tyska.

Flexibel med din ankomstflygplats? Sök närliggande flygplatser för att spara mer.

Flygplatser nära Klagenfurt

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.