Karta

Flyg till Kristianstad Österlen

Charmiga Kristianstad är staden som tilltalar alla. Här finns nämligen plats för att både slappna av och springa på stan. Välj mellan att bo i en mysig stuga i skogsbrynet med havet som granne, eller att befinna dig mitt i Kristianstads centrum där kultur, shopping och god mat står i fokus. Här finns teatrar, konserthus, regionmuseum och filmmuseum, kulturhus samt två konsthallar.

Visum

Nej, det behövs inte.

Säsong

Det beror på vad du är ute efter. Juni-augusti är dagarna varma och nätterna ljusa. På vinterhalvåret är det både kallare och mörkare, men det finns fortfarande mycket att se och göra i stan.

Ta sig runt

Inom Kristianstad kör de gröna stadsbussarna kontinuerligt. Och det finns gott om cyklar att hyra.

Öppettider

Butiker är ofta öppna måndag till lördag 09.00-17.00/18.00. Vissa affärer har även söndagsöppet.

Dricks

Om man inte är uttalat missnöjd så lämnar man dricks när man ätit middag på restaurang. Fem procent är minimum och även den nivå som Sveriges hotell- och restaurangföretagare rekommenderar. Men det finns absolut ingenting som hindrar dig från att ge mer, tio procent är ett ganska bra riktmärke.

Nödfall

Nödnummer: 112

Sevärdheter (topp 5)

Trefaldighetskyrkan

Den kallas för Nordens vackraste renässanstempel och är en av Kristianstads alla stoltheter med sin imponerande fasad och interiör. Denna praktfulla kyrka byggdes mellan åren 1618 och 1628 och påminner Kristianstads invånare om sin stads grundare, danske kungen Christian IV, som lät uppföra kyrkan.

Vattenrike

Längs Skånes största vattendrag, Helge å, ligger detta 3,5 mil långa ekomuseum tillika vattenrike, som också är ett av norra Europas mest intensiva fågelområden. Vattenriket är kantat av strandängar, ädellövskog och på de sandiga markerna breder mängder av flora och fauna ut sig.

Ålakusten

Detta är en unikt kustlandskap med fantastiska fiskemiljöer, samtidigt som det är ett äldre kulturlandskap med flera naturreservat. Om du börjar vid Åhus och därefter följer kusten söderut är du i Ålariket där Ålabodarna ligger tätt. Det är här man ägnar sig helhjärtat åt det som är typiskt för Åhus och dess södra kust: ålafiske.

Åhus

Från stadslivet inne i Kristianstad är det inte långt till denna charmiga idyll vid havet. Med anor från medeltiden består Åhus av korsvirkeshus och smala, kullerstensbelagda gator som ringlar sig fram genom byn och som leder till bland annat ett av Sveriges vackraste torg.

Humleslingan

Området är rikt på fosilier och kulturhistoriska sevärdheter. Detta är också en guldgruva för alla som är intresserade av konst och konsthantverk, då här finns flera utställningar och ateljéer att besöka. Dessutom kan du få guidade rundturer och lära dig allt om bygdens historia, besöka kyrkorna i området, vilka ofta anordnar konserter och har friluftsgudstjänster, eller gå på teater på Bäckaskogs slott.

Snabbfakta

Invånare: Cirka 29.000

Valuta: Svenska kronor

Landsnummer: 46

Religion: Majoriteten kristna

Tidsskillnad: Ingen

Officiellt språk: Svenska

Hotell i Kristianstad

Hitta hotell i Kristianstad

Flexibel med din ankomstflygplats? Sök närliggande flygplatser för att spara mer.

Flygplatser nära Kristianstad Österlen

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.