Karta

Flyg till Sulaymaniyah

Den kulturella huvudstaden i irakiska Kurdistan, kallad ”Slemani” av kurderna, är känd som kärlekens stad, eftersom samexistensen mellan olika folkgrupper präglas av respekt och ömsesidig tillgivenhet. Stadens invånare är vänner av konst och musik, de älskar att ha kul, dansa och njuta av livet. Kaféer, barer och restauranger formar Sulaymaniyah unika, livlig karaktär med dess sköna, milda Medelhavsklimat. Här finns även många traditionella marknader och basarer att besöka.

Visum

Som svensk medborgare får man ett kostnadsfritt visum på flygplatsen.

Säsong

Klimatet kännetecknas av varma, heta somrar och kalla vintrar, då det även kan komma rätt så mycket snö. Bäst väder är det under vår och höst.

Ta sig runt

Lättast och billigast med taxi eller minibussar.

Dricks

Generellt är det inte nödvändigt att lämna dricks i länderna i Mellanöstern.

Nödnummer:

Polis: +964 7504460104

Ambulans: 4635

Brandkår: +964 66 125

Sevärdheter (topp 5)

Gamla stan

Stadens hjärta är den gamla staden, som trots namnet, ser ganska modern och härligt kaotisk ut. Den gamla staden domineras av en stor öppen basar, som upptar flera kvarter. Det är en marknad som främst säljer livsmedel, grönsaker och kläder. Mitt i alla detta står den stora moskén, som är öppen för besökare. I området finns även många små familjedrivna restauranger som serverar enkel, god och billig mat.

Amna Suraka

Ett krigsmuseum, som ligger i samma hus där Saddam Hussein brukade torterade kurder. Du blir visad genom museet av guider som talar utmärkt engelska.

Slemani Museum

Det här är en av Iraks viktigaste museum med en utställning av arkeologiska föremål, som är över 100.000 år gamla. Fri entré.

Parken Azadi

Stadens största park som bara ligger 100 meter från den stora basaaren. Här kan du njuta av fantastiska vyer över Azmar berget och det finns några små olivlundar, lekplatser och konstgjorda sjöar.

Bakhi Gishti

En annan fin park som ligger strax utanför den gamla delen av stan. Den är mindre och ligger nära stadens universitet. Den är full av tedrickare, ungdomar som slår död på tiden, musiker och här finns även en allé med byster av kända poeter.

Snabbfakta

Invånare: Cirka 370.000.

Valuta: Egna valutan kuna och irakisk dinar, men euro och amerikanska dollar går bra på många ställen.

Landsnummer: +964 ( irakiska kurdistan).

Religion: De flesta kurder bekänner sig till islam och majoriteten är sunnimuslimer.

Tidsskillnad: + 2 timmar.

Officiellt språk: Kurdiska, arabiska.  

Hotell i Sulaymaniyya

Hitta billiga hotell i Sulaymaniyya

Flexibel med din ankomstflygplats? Sök närliggande flygplatser för att spara mer.

Flygplatser nära Sulaymaniyah

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.