Karta

Flyg till Cartagena

Välkommen till Cartagena i Colombia. Den stora hamnstadens gamla delar med fästningar och monument är klassade som världsarv av UNESCO.

 

Visum

Svenska medborgare behöver inte visum vid kortare semesterresor i Colombia.

 

Säsong

Cartagena är fantastiskt att besöka året runt då klimatet är jämt soligt och varmt. Ett varningens finger höjer vi dock för oktober som kan vara regnigt och grått.

 

Ta sig runt

Den gamla delen av staden kan du utforska till fots. Då får du verkligen uppleva alla detaljer och spektakulära hemligheter i detta unika område. Att åka buss kan kännas väldigt äventyrligt men fråga dig fram - fråga de som väntar på bussen, chauffören och medresenärer - du kommer att få hjälp och vägledning! Taxi är ytterligare ett alternativ men tänk på att göra upp om priset på förhand för att minimera risken för överpris.

 

Öppettider

Måndag till lördag kl. 09.30-13.30 och kl. 16.30-20.00. Shoppingcenters kan ha öppet längre och utan avbrott. En del av dem även på söndagar.

 

Dricks

Generellt förväntas du inte ge dricks i Columbia. Högst troligt kommer din servitör att påpeka att det lagts på en serviceavgift på 10% på notan och vill du sedan ge mera är det fritt fram.

 

Information och nödfall

Allmänt nödnummer 123

Sveriges ambassad (ligger i Bogotá)

Calle 72 No. 5-83, piso 8

Edificio Avenida Chile

Bogotá, D. C.

Tel: +57 1 325 61 00

 

Sevärdheter

Palacio de la Inquisición kan vara en av de vackraste byggnaderna i staden. Palatset är i dag ett museum där du bland annat kan hitta knotiga gamla tortyredskap, för-kolumbiansk keramik, vapen, målningar med mera. Arkitekturen är senkolonial och iaktta speciellt de utsökta fasaderna med sina långa smäckra balkonger.

 

Castillo de San Felipe de Barajas är den största fästning någonsin byggd av spanjorerna på en av deras kolonier. Än i denna dag dominerar fästningen stadsbilden i Cartagena. Fästningen var verkligen ointaglig och trots många stormnings-försök har den stått sina härskare bi. Ett nätverk av hemliga gångar ansluter strategiska punkter och underlättar vid en eventuell evakuering. Finurligt byggda återger tunneln minsta ljud så att smyga in här på lätta fiendefötter är omöjligt då minsta lilla ljud fortplantas som ett eko i gångarna. Passa på att besöka någon av de öppna och belysta, men kusliga, gångarna vid ditt besök.

 

Gamla stadsdelen är utan tvekan juvelen i Cartagenas krona. En skatt av kolonial arkitektur, till brädden fylld av kyrkor, kloster, torg, herrgårdar och palats. Strosa här och beundra de vackra linjerna, svalka dig under en balkong eller på någon av de skuggiga uteplatserna. Ta god tid på dig, och bekväma skor - det finns mycket att njuta av i form av arkitektur, folkliv och frestande snacks och små maträtter.

 

Iglesia de Santo Domingo sägs vara stadens äldsta kyrka, byggd ursprungligen 1539. Den versionen brann och återuppbyggdes på nuvarande plats 1552. Dock gjorde man någon felberäkning då med ett tak alltför tungt för långhusets väggar, och strävpelare adderades för att hålla allt på plats. Någonting har även skett när man planerade klocktornet, eller vad tycker du? Är det inte lite krokigt?

 

Mercado Bazurto. Sugen på äventyr? Sugen på shopping? Här finns en upplevelse för dig! Denna marknad är en fullkomlig labyrint av stånd som säljer fiks, frukt, grönsaker och kött. Och naturligtvis massor med mat att frestas av. Varför inte prova kotugna kokt i mjölk, flodsköldpadda eller en bit haj? Och blir du inte mätt på maten kommer du definitivt att bli det på intryck - dofter, färger, folkligt och fängslande.

 

Flexibel med din ankomstflygplats? Sök närliggande flygplatser för att spara mer.

Flygplatser nära Cartagena

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.