Karta

Flyg till Kreta

Välkommen till Grekiska ön Kreta. Konst, kultur, historia och fantastiska stränder. Kreta är kanske det mest populära resmålet i Grekland och här finns verkligen någonting för alla och envar.

Visum

Svenska medborgare behöver inte visum för att resa till Grekland.

Säsong

Den bästa tiden att besöka Kreta är på hösten, vädret är fortfarande milt och soligt, stränderna avfolkade och priserna lägre.

Ta sig runt

Kreta är välorganiserat för besökare att upptäcka. Med buss, taxi och färjor kommer man tryggt runt ön. Vill du upptäcka mer på egen hand kan du välja det större vägnätet eller slingra fram på smala landsbygdsvägar där äventyr, lokalfärg och atmosfär väntar.

Öppettider

Tiderna varierar för banker, restauranger, shopping och sevärdheter. Checka på plats så du inte missar något. En grundregel är dock att många har en längre rast mitt på dagen och att middagen serveras senare än vad vi är vana vid.

Dricks

Din servitör/servitris på Kreta kommer kanske inte att förvänta sig dricks men däremot uppskatta den då det varit tuffa tider i Grekland och en extra inkomst tas tacksamt emot. Addera ungefär 10% av notan om du är nöjd med ditt restaurangbesök. På hotellet är det städerskan du bör ge dricks, rekommenderat motsvarande 3-4 euro/person och vecka för servicen.

Information och nödfall

Allmänt nödnummer 112

Sveriges ambassad (ligger i Aten) +30 210 72 66 100

Sevärdheter

Elafonisi

Kretas Maldiverna - det kan inte bli mycket vackrare än här. I vattenbrynet är sanden rosaskimrande av pulvriserade snäckskal, det är sagolikt vackert. Du vadar ut till ön från fastlandet och väl här finns toaletter, matställen, solstolsuthyrning och möjligheter till snorkling.

Knossos

Ruinerna av Knossos upptäcktes år 1900. Den första skatten var en fresk och följdes sedan av upptäckten av tornrummet. Fyndet av denna mogna och förfinade civilisation chockade den arkeologiska världen. Ingen förväntade sig att hitta en sådan kultur här, daterad till den tid då Egypten styrdes av faraoner. Ta gärna med picnic för cafeet här är dyrt och du behöver nog ett mellanmål för att orka ta till dig intryck, inspiration och information från hela området.

Rethymno

En förtjusande pärla till stad där den vilar i solskenet mellan två gamla bastioner. Dess venetiansk-ottomanska kvarter med labyrintiska små vägar mjukt skuggade av blommor och träd inbjuder till vilsamma promenader. En hög andel studenter i staden gör att nattlivet däremot är långt från stillsamt - här kan du både äta gott och partaja sent för att sedan vila på stranden, mitt i staden, följande dag.

Matala

Välbesökt och mytomspunnen är Matala som lyckats behålla sin fiskebykaraktär trots den strida ström turisterna som besöker stranden och grottorna här. Grottorna, som i tiden skyddade byns fiskare övergavs för att under 60 och 70talen tas över av hippies som levde där under ”stadslika” förhållanden. Stranden är stenblandad, havet blått och svalkande och med fokus på en hållbar utveckling erbjuds extremt god service och inspirerande information om miljöarbete här.

Arkeologiska museet

Det största och viktigaste i Grekland. Här finns artefakter från neologisk tid till romartiden med betoning på en omfattande Minoisk samling. Ett besök ger dig möjlighet att uppfatta och uppskatta så mycket mer av Kretas historia och kultur. Keramik, smycken, sarkofager, fresker och många andra spännande fynd kommer från Knossos, Festos, Zakros, Malia och Agia Triada. 

Hotell på Kreta

Hitta billiga hotell på Kreta

Flexibel med din ankomstflygplats? Sök närliggande flygplatser för att spara mer.

Flygplatser nära Kreta

Vanliga frågor

Ellinair, Delta, SkyUp Airlines, Transavia France, Olympic Air, transavia, KLM och Danish Air Transport flyger alla direkt till Kreta.
Den billigaste månaden att flyga till Kreta är april.

Priser som visas på denna sida är uppskattade lägsta priser. Har hittats under de senaste 45 dagarna.