Budapest

Hotell i Budapest - Jämför billiga hotell i Budapest

Budapest, Ungerns huvudstad, ligger i hjärtat av Europa. Det är en gammal kulturstad med många sevärdheter, mysiga restauranger, caféer & trendiga barer. Staden är ett utmärkt val för dig som vill koppla av eller uppleva en massa fin kultur. I centrum och i de olika charmiga stadsdelarna finns även många bra och billiga hotell.

Buda

Floden Donau delar Budapest i dess två huvuddelar Buda och Pest. Buda utgör stadens äldsta sida som också är den ”finare” delen där många välbergade och rika bor. Det är också här på Budasidan av staden som slottshöjden och Gellertberget ligger som bjuder på fantastiska vyer ut över Pestsidan. Buda är också den sida där majoriteten av Budapest alla spa & termalbad och även de Turkiska termalbaden ligger. Budasidan är bra att bo på för den som vill bo på hotell i centrum och samtidigt ha nära till termalbaden. Denna del av staden passar även exempelvis ett romantiskt äldre par på semester eller en barnfamilj som vill bo i den lugnare delar av staden. Här finns inte lika mycket uteställen och underhållning.

Pest

Även om Buda kan sägas utgör stadens finare delar är det Pest som utgör Budapest mest centrala delar av de två. Det är på Pest sidan merparten av allt finns som sevärdheter, hotell, restauranger, barer och klubbar. De flesta turister bor alltså i Budapest på hotell på Pestsidan av staden. Om man är intresserad av sevärdheterna som ligger på Buda-sidan tar det inte allt för långt att ta sig över dit. En taxi tar dig till Buda på tio minuter.

Detta område passar alltså nästan alla och framför allt förstagångsresenärer som vill bo på centrala hotell mitt i stan, där allting händer.

Pest olika distrikt & stadsdelar

Distrikt XIII – Angyalföld

Detta område passar både par och barnfamiljer men det finns mycket bra uteställen och barer för festsugna också. För barnfamiljer är det nära till Margareta ön, Szent Istvan Parken och många trevliga enkla och billigare matserveringa. Här finns även shopping att göra vid WestEnd och marknaden vid Lehelter.

Distrikt V – Belvaros-Lipotvaros

Innerstaden utgör Budapest finansiella, politiska och kulturella centrum. Här finns många bra restauranger, fina promenadgator och många butiker och affärer för den shoppingintresserade. Det finns även många sevärdheter som Basilikan och parlamentet och andra fina gamla byggnader. Bra plats att bo på för den som gillar kultur och underhållning.

Distrikt VI – Terézváros

Här finns något för alla. Å ena sidan har du det dynamiska utelivet kring Oktogon och List Ferenc Ter med alla uteserveringar, coola barer, lounges, caféer och hippa restauranger. Å andra sidan har du Andrassy avenyn och alla kulturupplevelser den bjuder på. Perfekt för den som vill se och göra lite av allt.

Distrikt VII – Erzébetváros

Denna stadsdel präglas i stor utsträckning av dess Judiska arv och historik med bland annat stora, fina synagogan på Dohanygatan. Området har även många mysiga gamla gator och byggnader. Här hålls även flera av de populära ”olagliga” utomhus festerna, egentligen rivningslokaler inredda med diverse konst och gamla möbler. I shoppingväg finns här den nyrenoverade och fina shoppinggatan Kiraly Utca.

Distrikt I – Slottshöjden

Bor du på hotell här har du nära till de mest populära turistattraktionerna: Slottet, Mattiaskyrkan, Fiskebastionen samt alla fina spabad längst Donau. Det man ska tänka på vad gäller boende i detta distrikt är att om du väljer att bo uppe på slottshöjden så kan det vara lite bökigare att ta sig in till centrala Pest om man inte åker taxi på kvällarna. Området passar för kulturintresserade barnfamiljer och spa-entusiaster.  

Reseguide Budapest

Caste Hill

Termalbaden

House of Terror

Budapest sträcker sig ut över båda sidor av floden Donau och känt som ”Paris i Öst” tack vare sin vackra arkitektur, breda boulevarder och romantiska atmosfär. Det är en stad gjord av två halvor - historiska ”Buda” med Unescolistade Castle District och den nyare ”Pest”, känd för sina magnifika Art ...

Bilder av Flickr/BoHeMIo