Sök flyg

Returtyp

Swiss

Schweiz största flygbolag, Swiss International Air Lines, grundades 2001 och trafikerar idag 84 destinationer i 40 länder från sin hub i Zurich och flygplatserna i Basel och Geneve. I Sverige trafikerar flygbolaget flygplatserna Stockholm Arlanda och Göteborg Landvetter.

Swiss har i dagsläget en flygplansflotta bestående av 91 flygplan med en medelålder på 12,7 år. Majoriteten av flygplanen är Airbus A320, Avro RJ100 och Airbus A340. Under 2012 transporterade flygbolaget närmare 16 miljoner passagerare fördelat på ungefär 150 000 flygningar. Swiss, som igår i flygnätverket Star Alliance, har en personalstyrka på cirka 8000 anställda. 

Varför flyga med Swiss Air?

Så checkar du in

Swiss har flera incheckningsalternativ för sina passagerare. Passagerarna kan på de flesta flyg redan vid bokningen välja automatisk check in. Boardingkortet skickas då antingen som en PDF-fil per mail eller som ett mobilt boardingkort till mobilen. Passagerare kan också välja att checka in online, via check in-automater på flygplatsen samt via traditionella bemannade incheckningsdiskar. Incheckningstiderna för de olika alternativen varierar beroende på destination. Aktuell information finns på flygbolagets hemsida och ges också vid bokningen.

Bagage och avgifter

Bagagereglerna varierar beroende på flyglinje och biljettklass. För de flesta flygningar inom Europa tillåts passagerare i Swiss Economy checka in ett bagagekolli på max 23 kilo utan extra kostnad. Resande i Swiss Business kan checka in två kollin på max 32 kilo vardera och passagerare i Swiss First får checka in upp till tre kollin på max 32 kilo vardera utan extra kostnad. För barn under två år i samtliga biljettklasser kan ett kolli på max 23 kilo och en ihopfällbar barnvagn checkas in utan avgift. Extra bagage kan köpas till. Frekventa resande och medlemmar i bonusprogram har generösare bagageregler. I Swiss Economy får ett handbagage på max åtta kilo tas med ombord. Två handbagage på max åtta kilo vardera får tas med av passagerare i de högre klasserna.

Platser

Plats ombord kan i de flesta fall reserveras i samband med bokningen eller fram till 48 timmar innan avgång. I Economy Class kan platsreservation endast göras på interkontinentala flygningar.

Förfriskningar ombord

Beroende på flyglinje och flygtid serveras varma eller kalla måltider och förfriskningar ombord. Resande med Swiss kan välja mellan ett stort antal specialmåltider. Specialmåltiderna ska reserveras i förväg. Swiss har som ambition att servera schweiziskt inspirerade och traditionella måltider på de flesta flyglinjer.

Punktlighet

79 procent av Swiss flygningar var i tid. Uppgiften baseras på observationer av 23 178 flyg.