Sök flyg

Returtyp

Ryanair Sverige

Flygbolaget Ryanair etablerades 1985 med flyglinjen Waterford (sydöstra Irland) - London Gatwick. Året därpå startade bolaget det första priskriget på flygbiljetter i Europa genom att erbjuda biljetter tur och retur mellan Dublin och London för 99 GBP, vilket då var under halva priset jämfört med konkurrenterna. Ryanairs genomsnittliga flygbiljett kostar idag drygt 500 sek.

Ryanair är Europas enda ultralågprisflygbolag med flygningar till 180 destinationer i 29 länder. Under 2012 valde närmare 80 miljoner passagerare att resa med Ryanair som har mer än 9000 anställda och 57 baser runt om i Europa och Nordafrika. Ryanairs flygplansflotta består av 303 stycken Boeing 737-800.

*Informationen är från den 26 september 2013.

Varför flyga med Ryanair

Så checkar du in

Observera att alla passagerare som flyger med Ryanair måste checka in online via www.ryanair.com och själva skriva ut sitt boardingkort. Incheckningen online kan göras från 15 dagar innan avresa till fyra timmar innan flygets avgångstid. Den som inte kan uppvisa ett giltigt boardingkort vid flygplatsens säkerhetskontroll eller vid ombordstigningen har möjlighet att skriva ut ett boardingkort på flygplatsen. Observera att denna möjlighet inte är garanterad utan i mån av tid och att utfärdandet av detta alternativa boardingkort är belagt med en extra avgift på 735 kronor. Eventuellt incheckat bagage ska ha lämnats in vid avlämningsdisken senast 40 minuter före avgång. Passagerare ska infinna sig vid gaten senast 30 minuter före avgångstid.

Bagage och avgifter

Ett handbagage per person får tas med utan extra kostnad. Handbagaget får inte väga mer än 10 kilo och vara högst 55 x 40 x 30 cm. Är handbagaget för stort eller för tungt får personalen avvisa det vid gaten alternativt placera det i flygplanets bagageutrymme mot en extra avgift. Passagerare som vill ta med sig incheckat bagage har möjlighet att köpa till det vid bokningen av flygbiljetterna. Tänk på att göra beställningen online då köp av incheckat bagage vid Ryanairs telefonbokning eller på flygplatsen kostar extra. Det är möjligt att välja att köpa till 15 eller 20 kilo bagage och som högst två väskor per person. Priserna varierar beroende på säsong och flygning men ligger på mellan 158 kronor och 472 kronor per väska om köpet sker i samband med den ursprungliga bokningen på flygbolagets hemsida. Överstiger det incheckade bagaget den tillåtna vikten tillkommer en extra avgift på 20 GBP per kilo. Inget bagage med vikt över 32 kilo får checkas in. Denna gräns omfattar inte hjälpmedel för rörelsehindrade.

Platser

Ryanair tilldelar inte sittplatser i förväg på sina flygningar om passageraren inte köpt till prioriterad ombordstigning eller om passageraren behöver särskild assistans i samband med flygresan. Möjligheten finns att köpa till en platsreservation på utvalda plaster ombord och med vissa reservationer. Kostnaden för att reservera en plats i samband med bokning via Ryanairs hemsida ligger på 104 kronor. Görs reservationen via telefon eller på flygplatsen är avgiften 157 kronor. Avgifterna är något högre på särskilda rutter.

Förfriskningar ombord

Ryanair erbjuder köp av en stor mängd olika förfriskningar under sina flygningar både i form av kalla och varma rätter, snacks och drycker. Passagerarna kan bland annat välja bland olika typer av mackor, soppor och middagsalternativ samt snacks. För barnen finns en särskild ”Kids Snack Pack” och kräsna passagerare erbjuds ”The New Gourmet Snackbox”. Alkoholhaltiga drycker finns att tillgå liksom kaffe och te. Underhållning i form av tidningar kan också köpas till.

Bokningsavgifter

Den som betalar sin flygbiljett med ett kreditkort påförs en extra avgift på 2 procent av den totala transaktionen oavsett om köpet göra via www.ryanair.com eller på flygplats/ callcenter. För biljettköp som görs på flygplats eller via callcenter tillkommer en bokningsavgift på 210 kronor.

Punktlighet

Enligt Ryanairs egna uppgifter är man det punktligaste flygbolaget i Europa med 90,2 procent av alla flygningar i tid.