Sökning

Avresa

Resenärer

Reseklass

  • Kontrollera pris (nya fönster)
Billiga flyg med Skyscanner

Flyg till Stavanger

Stavanger var från början hem till biskoparna i Norge. Flera århundranden senare flyttade biskoparna därifrån och Stavanger blev känt för fiske och konservburkar istället. Men så hittade norrmännen sin olja och Stavanger blev oljeindustrins centrum. I dag är Stavanger en rik stad som också har mycket kultur att erbjuda. År 2008 var staden kulturhuvudstad i Europa.

 

Visum

Nej, det behövs inte.

 

Säsong

Norge kan besökas året runt. På vintern lockar både alpin- och långfärdsområden, medan sommaren består av midnattssol, fiskeutflykter och vandringar i naturen.

 

Ta sig runt

Stavanger är en liten stad. Du kan utan problem utforska stadskärnan till fots.

 

Öppettider

Affärer har öppet mellan 9:00 och 17:00/18:00 (mån-fre), mellan 9:00 och 15:00/16:00 (lör). Det är i övrigt normalt att affärer har längre öppettider en kväll i veckan. Affärer har inte söndagsöppet.

 

Dricks

Dricks är ovanligt utanför de större orterna. Dricks ingår i hotell- och restaurangnotor men det är brukligt att ge ca 10 procent. Taxichaufförerna är tacksamma om man rundar av uppåt med en tio kronor.

 

Nödnummer: 112

 

 

Sevärdheter (topp5)

 

Lysefjorden.

Underbart vacker fjord omringad av grönskande berg. Fjorden är 40 kilometer lång och den bästa utsikten får du från Preikestolen och Kjerag.

 

Norsk Oljemuseum

Här kan du lära dig allt om oljan som gjort Norge så rikt. Museet är mycket interaktivt med simulatorer, 3D-filmer och enorma modeller av alla slag.

 

Hermetikkmuseet

Vill du lära dig allt om att packa mat i konservburkar? Då har du kommit till rätt ställe. Mer än hälften av stadens invånare arbetade förr i tiden i denna konservfabriken, som idag är ett museum.

 

Mosvangen park

Skogsgrön park i närheten av sjön Mossvatnet. Parken är full av skönsjungande fåglar och har en liten damm. Perfekt för en sommarpicknick.

 

Stavanger Domkirke

Kyrkan är stadens äldsta byggnad och väl värd ett besök. Allt inuti är så välbevarat och inträdet är gratis.

 

                       

Snabbfakta

Invånare: Cirka 100.000

Valuta: Norska kronor.

Landsnummer: 47.

Religion: Kristendom.

Tidsskillnad: Ingen.

Officiellt språk: Norska. 

mer

Billiga flyg till Stavanger från:

från 1.550 kr tur och retur

 Erbjudanden gällande Stavanger

Hotell i Stavanger

Car hire in Stavanger