Sök flyg

Returtyp

Flyg till Menorca

Välkommen till Menorcai den spanska  ögruppen  Balearerna. Här är vattnet kristallklart och stränderna vita. Ön är förklarad som biosfärreservatav Unesco. Biosfärområden är ett nytt verktyg inom naturvårdsarbetet och omfattar större landskapsavsnitt med höga naturvärden där man arbetar med bevarande och utveckling.

 

Visum

 

Svenska medborgare behöver inte visum för resa till Spanien och Menorca.

 

Säsong

 

Den bästa tiden att besöka Menorca är på våren, när trädgårdar och naturen sprakar av nyutslagna blommor, solen inte är för tuff och fiesta-säsongen är bara i sin försiktiga början. Vid denna tid är priserna (utom under påskveckan) fortfarande låga, men vädret är ofta tillräckligt varmt för att du ska kunna njuta av en strandsemester.

 

Ta sig runt

 

Menorca är en ganska flat ö så på cykel tar du dig rätt bekvämt runt. Det finns även lokala bussar men stoppen är många och linjerna få så det kan ta lång tid även för kortare utflykter.

 

Öppettider

 

De flesta butiker är stängda mellan ca 14.00–17.00.

 

Dricks

 

Sedvanligt ges dricks här på Menorca. Addera 10% på restaurangnotan och ge portiern på ditt hotell motsvarande 1 euro/väska och städpersonalen 1 euro/natt.

 

Information och nödfall

 

Allmänt nödnummer 112

Sveriges ambassad (ligger i Madrid) tel +34 91 702 2000

 

Sevärdheter

 

Monte Toro är med sina 358 meter över havet Menorcas högsta berg. Med fantastisk panoramautsikt över ön är klättringen upp väl värd besväret. Här finns även ett litet kapell samt en 1700tals fristad, numera i bruk som kloster för franciskanska nunnor.

 

Menorcas många vikar och naturhamnar gör den perfekt för att utöva alla typer av vattensporter. Här finns något för alla, från den erfarna entusiasten till absoluta nybörjaren. Ön är särskilt väl lämpad för havskajak och paddling med gott om skyddade vikar att utforska. Många av de orörda stränderna kan endast nås från havet, så kajakpaddling är ett bra sätt att upptäcka dem.

 

Menorcas festivaler hålls från juni till september i syfte att hedra varje stadens skyddshelgon. Trots sitt religiösa ursprung är det idag en bra ursäkt för att njuta av livet och festa nonstop i ett par dagar. Dessa färgstarka festligheter involverar även en ansenlig mängd Pomada - en kombination av gin och citronsaft som går tillbaka till den engelska ockupationen - och Coca amb Xocolati, en traditionellt bakad tårta tillsammans med en söt chokladdryck. Festivalerna innebär också spel, tävlingar och konserter, levande musik och marknader på kvällarna, och självklart sprakande fyrverkeri den sista natten. Menorcas festligheter är ett spektakel du inte sett någon annanstans i världen och varning för att stämningen är smittsam.

 

Den lokala specialiteten drycken Gin Xoriguer destilleras vid Mahon hamn och är verkligen värd att avnjutas. Tidigare okänd på ön introducerades gin av britterna under deras ockupation på 1700talet. Tillverkad av druvor och parfymerad med enbär har Gin Xoriguer destilleriet gjort denna dryck nu i flera sekel. Menorca Gin kan drickas klassiskt snyggt med tonic eller med läsk och citronskal eller med lemonad, vilket har blivit den populära festivaldrycken och kallas "pomada”. Besök destillerat för en rundtur och smakprover samt möjlighet att köpa med smakliga semesterminnen hem. Ett tips är även den kaneldoftande likören Calent som traditionellt serveras varm.

 

Upptäck de fantastiska förhistoriska monument som finns utspridda över hela Menorca. Här finns ”navetas” som går tillbaka till omkring 1400 f.Kr. och liknar en inverterad båt byggd av stora stenar och tros ha varit en kollektiv grav. Strax väster om Ciutadella är Nateta d'es Tudons den mest kända av dessa strukturer. Byggda av stora stenar omkring 1000 f.Kr. finns här rester från vad som tros varit vakttorn, bostäder eller begravningsplatser.

mer

Billiga flyg till Menorca från:

från 2.125 kr tur och retur

 Erbjudanden gällande Menorca

Hotell i Menorca

Car hire in Menorca

Bilder av Flickr/untipografico