Sök flyg

Returtyp
Billiga flyg med Skyscanner

Flyg till Donetsk

Donetsk är Ukrainas femte största stad och en viktig industri- och kulturstad. Här finns flera universitet och många företag och staden är också ett viktigt sportcentrum i landet där fotbollen hör till de populäraste sporterna. Här hittar man bland annat Donbass Arena från 2009 där flera matcher spelades under UEFA Euro 2012. I stadens centrum finns många restauranger och barer med både lokalt och internationellt utbud. Besök gärna en bar med livemusik för en oförglömlig kväll.

Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till halvön Krim och regionerna Donetsk och Luhansk samt från icke nödvändiga resor till regionen Charkiv.

Visum

Behövs inte för svenska medborgare. Giltigt pass ska visas upp. Sedan 2013 måste turister kunna visa upp att de har pengar med sig vid inresa i Ukraina.

Säsong

Donetsk kan med fördel besökas året om. Sommarmånaderna lockar dock flest besökare.

Ta sig runt

Ska du hyra bil måste du ha ett internationellt körkort. Tänk på att trafiken i Ukraina är intensiv och att vägnätet inte håller västerländsk standard. I Donetsk tar man sig bäst fram till fots eller med kollektivtrafik som är ett billigt alternativ.

Öppettider

De flesta affärer har öppet dagligen mellan 10.00-20.00. Stormarknader kan ha generösare öppettider.

Dricks

Avrunda uppåt om servicen varit bra.

Information och nödfall

Polis: 02

Ambulans: 03

Brandkår: 01

Observera att det europeiska sjukförsäkringskortet inte täcker Ukraina.

 

Sveriges ambassad

Ivan Franko Street 34/33

Kiev

Tel: +38044 494 4270

 

Sevärdheter (topp 5)   

1. Pushkin Boulevard

Denna långa och gröna gata sträcker sig över flera kvarter och är en utmärkt utgångspunkt för den som vill upptäcka Donetsk. Pushkin Boulevard är bland annat känd för sina modena statyer gjorda av lokala konstnärer.

2. Donetsk Konstmuseum

Här finns över 12 000 konstverk från både internationella och inhemska konstnärer. Konstmuseet har även en rik samling traditionell ukrainsk konst.

3. Preobrazhenskiy Cathedral

Katedralen har en över 100-årig historia och har restaurerats efter att ha blivit förstörd under de anti-religiösa kampanjerna 1933.

4. De smidda figurernas park (Park Kovanykh Figur)

En vacker park med figurer från sagornas värld. Parken, där den årliga internationella smidesfestivalen anordnas, är utmärkt för en picknick.

5. Lenintorget (Ploshchad Lenina)

Kolla in Leninmonumentet eller njut av musikfontänen från 1950-talet.

 

Snabb fakta

 

Invånare

Cirka 950 000

Valuta

Hryvnja (UAH)

Landsnummer

380

Religion

Majoriteten tillhör någon av de tre ukrainska ortodoxa kyrkorna.

Tidsskillnad

UTC+2

Officiellt språk

Ukrainska

mer

 Erbjudanden gällande Donetsk

Hotell i Donetsk

Car hire in Donetsk