Sök flyg

Returtyp
Bordeaux

Flyg till Bordeaux

Efter flera års renovering har den strålande elegansen från förr putsats fram igen i denna hamnstad i sydvästra Frankrike. Nu skiner de magnifika 1700- talsbyggnaderna längs kajen vid floden Garonne. Härifrån har det flytande guldet – vinet – skeppats ut över världen i flera århundraden.

Att promenera runt om i staden är en upplevelse full av överraskningar. När du svänger runt ett hörn står du plötsligt i en medeltida gränd, framför en triumfbåge eller kanske en gammal flott vinhandlarvilla. För en vinälskare är det ett måste att åka till Bordeaux.

Visum

Nej, det behövs inte.

Säsong

Våren och försommaren.

Ta sig runt

Det är en stad att promenera i, men om du inte vill göra det så finns spårvagnar och även cyklar och bilar att hyra. Under varma sommardagar är det även underbart att ta sig en tur på Garonne.

Öppettider

Måndag - lördag: 9:00 - 19:00

Söndag: stängt

Stormarknader: 9:00 - 20:00

Dricks

Dricksen ingår i restaurang-, hotell- och barnotor men det är vanligt att man lämnar lite växelpengar i samband med betalningen. Taxichaufförer förväntar sig 10-15 procent.

Nödnummer: 112

Sevärdheter (topp5)

Katedralen på Place Pey-Berland

Här gifte sig 1154 Alienor d’Aqui- taine med Henri Plantagênet, blivande kungen av England, och hela regionen blev engelsk under 300 år.

Musée de l art contemporain

I gammal lagerbyggnad finns ett modernt museum/kulturcenter. Här visas stans samlingar av konst från 1950 och framåt, ca 600 verk.

Nya hamnen

Stads renovering har också om- fattat delar av hamnen, och resultatet är mycket trevligt med gallerier, restauranger och folkliv under helgerna. På söndagsförmiddagarna är det gammal tradition bland stadsborna att äta pinfärska ostron och dricka vitt vin i hamnen.

Jardin publique

Parken grundades på 1700-talet och är ett givet mål för svärme- rier, barnlek och picknick i

det gröna.

Magnifika vinturer

Charmen med Bordeaux är inte enbart staden. Det är att åka ut med La Garonne och titta och smaka på vingårdar, där varje regions namn påminner om något du sett på en etikett på en vinflaska här hemma.

Snabbfakta

Invånare: Cirka 1 miljon.

Valuta: Euro

Landsnummer: 33

Religion: Majoriteten är kristna.

Tidsskillnad: Ingen

Officiellt språk: Franska 

mer

Billiga flyg till Bordeaux från:

från 1.715 kr tur och retur

 Erbjudanden gällande Bordeaux

Hotell i Bordeaux

Car hire in Bordeaux

Bilder av Flickr/Jon Olav